Sofia Mattsson jagar OS-plats på VM: ”Lite extra nerver”

5:07 min

Ikväll går tre av de fyra svenska brottningsdamerna in i VM i Las Vegas. Sofia Mattsson tävlar i 53-kilosklassen och går in i 16-delsfinal. De sex bästa i tävlingen får en biljett till OS i Rio nästa år. 

– Nu med OS i bakhuvudet gör att det blir lite extra nerver. Man märker att folk här är väldigt taggade, säger Mattsson till Radiosporten.

Hon möter i 53-kilosklassen i sextondelsfinal vitryskan Nadzeya Shushko.

Du har sedan tidigare ett VM-guld, ett VM-silver, ett VM-brons, tre EM-guld, två EM-silver och ett EM-brons. Dessutom belv det guld vid European Games i Baku, Azerbadzjan i somras. Men på OS har du inte lyckats. Du slutade tolva i Peking och sjua i London. Hur går tankarna nu med Rio, du är ju i och för sig inte där ännu?

– Men det är ju klart, målet är ju först och främst att ta sig dit, bara det är ju otroligt tufft. Är man väl där kan alting hända. Jag hoppas ju att kunna prestera några placeringar bättre än sist.

Men om man nu är lite ironisk vilket man kanske inte alltid man ska vara. Men frågan är om det är silver alla i 53-kilosklassen planerar för med tanke på omöjliga japanskan Saori Yoshida som tagit tre raka OS-guld och 12 raka VM-guld. Hur ska man rubba henne?

– Det är ju klart att man har lite extra respekt om man ska upp på mattan och Yoshida står som motståndare. Men samtidigt gäller det att inte tänka för mycket på det utan istället försöka brottas min stil och hamna i de situationer som jag är bra på och inte låta henne komma in och styra matchen.

Du är ju erkänt en explosiv brottare men samtidigt kan det vara något negativt då det kan gå lite för fort ibland och du glömmer bort en del saker. Är det något du tränat på nu speciellt inför VM?

– Alltså min stil den är ju väldigt offensiv och när domaren väl blåser igång matchen brukar jag bara köra på. Det har ju funkat för mig men i vissa lägen kan det kanske löna sig att vara lite kall så det är klart jag försökt jobba lite på dom bitarna också.

Om du jämför Sofia Mattsson av 2015 års upplaga med förra VM eller kanske backar så långt som OS i London 2012, vad är skillnaden?

– Mer rutin i kroppen. Timingen ska sitta där så man inte behöver tänka så mycket det är då det brukar gå som allra bäst.

Vad skulle det då betyda att kvalificera sig till OS i Rio på VM?

– Det skulle ju innebära någon form av arbetsro för hösten. Man skulle kunna följa den plan man har och inte behöva tänka på att vara i form redan till OS-kvalen och att vara i rätt viktklass så tidigt och skulle man dessutom få kliva upp på pallen så vore det en skön känsla. Det är ju därför man sliter och tränar år ut och år in för att få kliva upp på den där djäkla pallen.

Och då är det värt allting?

– Precis allting, och lite till.

Den här arbetsron du pratar om. Hur viktig kan den vara att få om du nu kvalificerar dig till OS på VM i Las Vegas?

– Men man kan ju på nå´t sätt mer bestämma över sin egen träning. Vad man behöver träna på, vad ska jag fokusera på och ska man då planera för OS-kvalen i vår behöver man lägga in ycket mer brottning tidigt än vad som är fallet om man kvalificerar sig här på VM då man istället kan bygga upp en grym fysik och jobba vidare i lugn och ro utifrån det.

Vad ser du då framför dig om du tänker på kvällens match där du möter vitryskan Nadzeya Shusko?

– Att man har en bra känsla i kroppen, att uppvärmningen har gått bra och känns bra och att det helt enkelt sitter där och att jag känner mig snabb och att jag har en positiv känsla när jag kliver upp på mattan. Då kommer man långt.

Mattsson har tidigare vunnit VM-guld 2009 och tagit VM-silver 2011 och VM-brons 2010.

Dessutom brottas ikväll förutom Kristofer Johansson i 85-kilosklassen även Jenny Fransson i 69-kilosklassen mot Maria Jose ACOSTA från Venezuela och Frederika Pettersson som tog Brons på EM i Finland förra året i 48-kilosklassen mot Kazakiskan Amanzhol-Bakatuyk i sextondelsfinal i jakten på en OS-biljett.