Linköping ska vinna SM-guld igen – med ny målvakt

Regerande mästarlaget Linköping inleder ikväll Riksserien mot nykomlingen Djurgården. Man gör det utan sin målvaktsstjärna Kim Martin Hasson, som slutat för att bli ny sportchef i klubben. Det är hon som har värvat sin egen ersättare i målburen – schweiziskan Florence Schelling.

– Jag vill inte gå i hennes fotspår. Kim är Kim. Jag ska göra min grej och jag är här för att de vill ha mig här, säger Schelling till Corren.se

Linköping har vunnit SM-guld två år i rad. I våras vann man finalen mot AIK och siktet är inställt på en tredje raka titel. Men konkurrensen i årets Riksserie kan bli tuff. Serien har utökats till 10 lag och nykomlingarna Djurgården och HV71 satsar stort.

Linköping har dessutom blivit av med målvaktsstjärnan Kim Martin Hasson, som gjorde fyra OS-turneringar för Sverige med silvret i Turin 2006 som främsta landslagsmerit. 

Men hennes ersättare är ingen doldis. Florence Schelling, från EHC Bülach i Schweiz, blev bland annat uttagen till världslaget när hon förde sitt Schweiz till OS-brons under OS i Sotji. Och hon vet vad som är hennes styrka.

– Erfarenhet framför allt, det har jag mycket av. Jag ska prestera mitt bästa, och på så sätt kommer jag att hjälpa till.

Schelling lär få visa sig från sin bästa sida redan i premiären eftersom nykomlingen Djurgården gör en storsatsning. I laget finns bland annat landslagserfarna Tina Enström och Alexandra Palm, samt 16-åriga supertalangen Hanna Olsson. Dessutom finns rutinerade Danijela Rundqvist att tillgå.

– Om vi spelar efter vår förmåga har vi en bra chans att vinna. Linköping är lite svåra att ha koll på eftersom de förlorade några spelare men samtidigt tagit in nya spelare från utlandet, säger Djurgårdens kanadensiske tränare Jared Cipparone till klubbens hemsida. 

Linköping får dock gälla som favoriter i premiärmatchen. Laget gick obesegrade genom hela grundserien förra säsongen och kvar i LHC från guldåret finns bland annat stjärnorna Pernilla Winberg och Denise Altmann.