Idrotts-Sverige engagerar sig i flyktingkatastrofen

7:09 min

Idrotts-Sverige har dragit igång en mängd projekt för att hjälpa människorna på flykt. Till exempel skänker Peking Ultras matchbiljetter och AIK har startat fadderverksamhet.

Inför EM-kvalmatchen mot Österrike gick herrlandslaget i fotboll ut med att de skänker 250 000 till Unicef, och vädjade även till fansen att de skulle bidra. Det är ett av många initiativ och projekt som svenska idrottsklubbar startat.

Norrköpings supporterklubb Peking Ultras startade Biljetthjälpen, för att flyktingar från det närliggande flyktingboendet Bollen skulle få möjlighet att gå på fotboll. Och AIK har tillsammans med Solna gymnasium startat en fadder-verksamhet för att hjälpa 30 ensamkommande flyktingbarn. Khair Mohammad Habibi kom själv från Afganistan för tre år sedan och ska nu vara tolk i projektet.

– Det är jättebra att spela fotboll för att lära sig svenska, träffa andra svenskar och hjälpa varandra, säger Khair Mohammad Habibi.

Idrott är något som engagerar många och därför är klubbarnas initiativ väldigt viktigt.

–  Det är fantastiskt! Även om vi kanske kommer från olika världar så engagerar idrott svenska folket otroligt mycket. Det blir hjälp från människa till människa och är ett väldigt viktigt och bra sätt för oss att nå ut, säger Per Westberg som är vice generalsekretare för Unicef Sverige.

Lyssna på ljudfilen för att höra hur andra idrottsföreningar engagerar sig i flyktingkrisen. Du kan också läsa mer om initiativen på de lokala kanalernas sajter:

Gripen Trollhättan skänker pengar för att hjälpa flyktingar

Sandvikens IF samlar in pengar till människor på flykt

SHL samlar in pengar till flyktingar

Fotbollen förenar i Axvall

Basket som integration i Töreboda