Experterna: Växjö är sämre i år - Rögle får kvalspela till våren

5:32 min

Radiosportens hockeyexperter Jörgen Jönsson och L-G Jansson delar ut utropstecken och frågetecken till de 14 SHL-lagen. Vi går från norr till söder. Idag: Växjö Lakers och Rögle BK.

Lars-Gunnar Jansson om vad som talar för att Växjö kommer göra en bra SHL-säsong:

– Hela föreningen har gjort en resa som går utanpå det mesta, men just det här tappet av Noah Welch, Rhett Rakshani och Jeff Tambelini gör ju att det kanske inte blir riktigt lika bra.

– Man får en gedigen spelare i Joakim Hillding och Richard Gynge, som är och var en måltjuv, är jättebra. Ilkka Heikkinen går inte av för hackor.

– Den stora grejen med Växjö är den duktiga tränaren Sam Hallam som går från klarhet till klarhet. Han ger alltid ett mycket konstruktivt, samlat och pedagogiskt intryck. Jag försöker hålla mig positiv, men jag tycker faktiskt inte att Växjö är lika bra som föregående år.

Jörgen Jönsson om frågetecknen som finns kring Växjö:

– Ja, jag tycker också att det finns en del frågetecken och till och med klara minus. Man har blivit av med Noah Welch, Jeff Tambelini och en kille som väldigt få pratade om, Jani Lajunen. Han var en gigant i slutspelet i våras.

– Offensivlusta har de ersatt, men jag tror att defensiven är svajigare i år. Tidigare säsonger har de alltid förstärkt truppen i januari och frågan är om de gör det även denna gång. I så fall blir det ju ett helt annat lag som går in i slutspelet.

Jörgen Jönsson tippar Växjö femma i SHL-tabellen:

– Jag har lite mer kritiska ögon på Växjö, femma sätter jag dem.

L-G Jansson tippar Växjö trea i SHL-tabellen:

– Trots Jörgens profetior tror jag att de blir trea i tabellen.


Jörgen Jönsson om vad som talar för att Rögle kommer göra en bra SHL-säsong:

– Ja, här är det mycket frågetecken som alltid när allsvenska lag kvalar sig upp och inte förstärker sådär supertydligt. Men jag tror ändå att Anders Eldebrink kan ta med sig en hel del av det schweiziska tänket in i svensk hockey med en frejdighet som jag tror ofta passar Rögle.

– Det finns en del viktiga spelare som har stannat kvar, Lars Volden är en sådan. Det finns ett stort hjärta.

L-G Jansson om frågetecken som finns runt Rögle:

– Precis det som Jörgen nämner, att man tar sig upp och har inte förmågan att förstärka truppen. Laget tycker jag inte är tillräckligt starkt för att kunna konkurrera i drygt 50 omgångar.

– Ska det här funka så har de nog rätt kille som tränare i Anders Eldebrink, men med elva utlänningar har han en grym uppgift att få ihop det.

L-G Jansson tippar Rögle på 13:e plats i SHL-tabellen:

– Jag har dem på 13:e plats.

Jörgen Jönsson tippar Rögle sist i SHL-tabellen:

– Ja, jag har tippat de på 14:e plats. Jag tror att Rögle har en tuff säsong framför sig, de får jobba hårt.

I morgon, tisdag, ger vi dig Janssons och Jönssons tankar kring Karlskrona och Malmö. SHL:s premiäromgång spelas 16 och 17 september.