Badou Jack ska försvara sin titel i Las Vegas

Badou Jack blev världsmästare lite i skymundan.

På lördag försvarar svensken titeln på MGM Grand i Las Vegas. Då är det förstås läge att på boxares vis basunera ut att han är stark, snygg och oslagbar?

– Nej, jag försöker vara ödmjuk. Jag låter mina händer tala i stället, säger 31-åringen inför VM-fajten mot George Groves.

Gärna solglasögon. Ett pråligt mästarbälte över axeln.

Så långt lever Badou Jack upp till bilden av en kaxig världsmästare i boxning.

Det är när han öppnar munnen som stereotypen krackelerar.

Jack lyssnar på frågorna, funderar, utvecklar svaren. Han berömmer sin kommande motståndare och vägrar att beskriva sin boxningsframtid bortom matchen på lördag.

Han är ödmjuk och full av respekt för George Groves.

– Jag tror på mig själv men gillar inte att snacka. Vissa försöker hajpa sig själva, försöker hitta självförtroende den vägen. För mig... jag vet vad jag kan, säger Jack till TT.

Debut i Tidaholm

Badou Jack började boxas 2001 och gick sin första match i Tidaholms sporthall. Han klättrade in i Sverige-eliten och utsågs till Årets boxare 2007. Året därpå deltog han i OS för Gambia (pappans hemland) innan han efter över 150 amatörmatcher blev proffs 2009.

Han är tacksam för chansen han fick när han plockades upp i legendaren Floyd Mayweathers stall för tre år sedan.

– Det är det bästa som hänt mig. Att ha världens bästa boxare som promotor... Han har fixat en VM-match, han fixar in mig på de största galorna, säger Jack.

Den svenska supermellanviktaren bor i samma lyxiga område som Mayweather, i "Sun City" sydväst om Las Vegas centrum, men inte lika spatiöst - "han har typ 20 rum större".

För Jack är det en lägenhet som gäller. Än så länge.

– Jag ska köpa ett hus efter matchen. Det är planen. Oavsett hur det går.

Tips från Mayweather

Om Mayweather kommer med inredningstips är oklart. Annan vägledning ställer amerikanen gärna upp med.

– Absolut. Han är som en bra vän. Han är bara några år äldre (38) så vi har bra kontakt. Han ger mig råd hela tiden, både utanför och i ringen.

Något särskilt du lärt dig?

– Speciellt hur hårt man måste förbereda sig. Det finns ingen som tränar hårdare än han gör. Det smittar av sig.

Jack har varit redo länge. VM-fajten mot Groves skulle ursprungligen ha avgjorts den 22 augusti och 31-åringen har tränat stenhårt i elva veckor.

Det var aldrig aktuellt att luta sig tillbaka efter segern mot Anthony Dirrell i april.

– Det känns självklart bra att vara mästare man jag tar inget för givet. Jag försöker ha samma mentalitet som när jag var utmanare. Så att jag är lika hungrig, säger han.

Trots att Jack är mästare och Groves utmanare rankar ansedda boxningsmagasinet The Ring britten före svensken. Groves är trea på listan medan Jack placeras som sexa i världen.

Jack kunde förmodligen ha fått en enklare motståndare i sin första match som mästare - om han hade velat.

– Vi vill visa att jag är bäst så vi välkomnar de tuffa matcherna. Vi går mot det tuffaste som finns, säger svensken.

"Riskerar sitt liv"

Jack boxas på samma gala som sin arbetsgivare. Floyd Mayweather möter Andre Berto och ska försöka kopiera Rocky Marcianos bedrift, det vill säga vinna sin 49:e proffsmatch av 49 möjliga.

Det blir en speciell kväll på MGM Grand.

– Det blir inte större. Jag räknar dagarna, säger Jack.

När han går in i ringen kommer han att vara nervös - men inte rädd.

– Om man är rädd är det fel sport att hålla på med. Man riskerar sitt liv när man går in i ringen. Det är ingen lek, men jag gillar kicken. Det här är min 22:a proffsmatch. Jag vet vad som krävs, säger Badou Jack.