Daniel Ståhl inför Finnkampen: ”Känner mig hemma i båda länderna”

7:52 min

Daniel Ståhl har ett speciellt förhållande till Finnkampen. Hans mamma är från Finland – och i ishockey hejar han på Finland.

Det har varit en annorlunda sensommar för diskuskastaren Daniel Ståhl. Uppmärksamheten efter VM i Peking, där han blev femma, har varit ganska stor.

– Alla släktingar är jätteglada och stockholmarna också. Det var bra jobbat tycker många, och det håller jag med om.

Är det många som kommer fram och vill prata?

– Ja faktiskt, det kom någon häromdagen på Centralen som bara: ”jag känner igen dig!” och började snacka. Det har kommit fram några 100 stycken, det är kul.

Inför nästa säsong ska Daniel Ståhl bli lättare. Det är vad försäsongsträningen ska fokusera på.

– Jag ska gå ner lite i vikt först, börja med det. Jag ska tappa några kilon så jag blir snabbare i ringen.

Så direkt efter säsongen ska du bli snabbare i ringen?

– Ja precis, jag kan bli mycket snabbare. Styrkan har jag, men det är explosiviteten.

Hur lång blir pausen efter säsongen till att du börjar träna?

– Det är två veckor bara, så ingen riktig semester. Det blir väl mycket promenader och solnedgångar med några tjejer kanske.

Daniel Ståhl ska dubblera i Finnkampen på Stadion i helgen. Han ska kasta diskus och stöta kula i ett svenskt herrlag som enligt statistiken ska vinna en överlägsen seger över Finland. För Daniel Ståhl är den här tävlingen extra speciell, eftersom hans mamma Taina är från Finland.

– Det är det roligaste på hela året, det är som en showtävling. Det sitter i familjen och är en ära, det är stort och kul.

Hur mycket finsk känner du dig själv?

– Jag vet inte, det är mest när jag tränar och tävlar och sådär. Men jag känner mig svensk annars, jag är uppvuxen i Sverige, tränats av många svenska coacher och gått i svensk skola. Men jag känner mig hemma i båda länderna, sen är det klart att det alltid är skönt att spöa en finne liksom. Speciellt i hockey är det roligt att se på Sverige–Finland, då hejar man på Finland såklart, man retar polarna. Det är kul med Sverige-Finland, det har alltid varit krig, säger Daniel Ståhl.

Radiosporten sänder från Finnkampen på Stockholms Stadion i Sportextra från klockan 15.03 på lördag och 14.03 på söndag. Lyssna i P4, webbradion och i appen Sveriges Radio Play.