Guide: Finnkampen – gren för gren

Få koll på förutsättningarna för det svenska laget inför helgens friidrottstävlingar på Stockholms Stadion.

Enligt den så kallade ”Pappersfinnkampen” (där deltagarnas årsbästa-resultat ställs mot varandra) kommer Sverige att vinna både dam- och herrmatchen. Det ser dock ut att bli väldigt jämnt på damsidan, där bara några få poäng skiljer länderna åt statistiskt.

Om Sverige tar en dubbel-seger är det tredje året i rad, en svit som Sverige inte lyckats med sedan 60-talet.

Sveriges herrar är betydligt bättre än Finlands sett till årsbästa-statistiken. På pappret vinner Sverige med 62 poäng. Det är framförallt på lördagen som Sverige är bättre än Finland statistiskt, söndagen ser ut att bli jämn.

Sveriges damer verkar få en betydligt tuffare match. 10 poäng vinner Sverige med enligt kalkylen, vilket är väldigt lite i en tävling där över 400 poäng ska delas ut. Misslyckas Sverige i en enda gren kan hela matchen förändras. Varje placering, varenda poäng, blir viktig i dam-kampen.

Höjdpunkter Lördag

15.30 Damernas stavhopp med Angelica Bengtsson

16.20 Herrarnas diskus med Daniel Ståhl

17.05 Herrarnas längdhopp med Michel Tornéus

Tävlingarna pågår 15.00-18.30

Höjdpunkter Söndag

13.40 Damernas längdhopp med Khaddi Sagnia

14.55 Damernas höjdhopp med Erika Kinsey

16.15 Herrarnas 800 meter med Andreas Almgren

Tävlingarna pågår 13.10-16.30

För hela tidsprogrammet, se tävlingens hemsida (extern länk).

Nyckelgrenar för svensk seger på damsidan

100 meter:
När Irene Ekelund och Moa Hjelmer tackat nej till Finnkampen har Sverige ett försvagat sprintlag. Det ser ut att bli oerhört jämnt på framförallt 100 meter, där såväl Sverige som Finland skulle kunna få ett rejält poängövertag. Detta är en gren som kan komma att avgöra hela dammatchen.

800 meter:
Egentligen ser nästan alla löpgrenar ovissa ut på förhand, men på just 800 meter riskerar Sverige att tappa många viktiga poäng jämfört med kalkylen. Enligt statistiken ska Sverige vinna grenen med 13-9, men det kan mycket väl bli ett taktiklopp där spurten avgör poängfördelningen.

3000 meter hinder:
Såväl Sverige som Finland har starka laguppställningar i hinderloppet. VM-deltagarna Charlotta Fougberg och Klara Bodinsson ställs mot svårslagna Sandra Eriksson och Camilla Richardsson. Den här grenen kan sluta med en tydligt finsk poängseger om inte svenskorna presterar på topp.

Längdhopp:
Eftersom Erica Jarder avslutat sin säsong så är Khaddi Sagnia en solklar favorit i grenen. Men för att det ska bli ett svensk poängövertag så krävs det också att Malin Marmbrandt håller finskorna bakom sig.

Slägga:
Enligt ”Pappersfinnkampen” ska Sverige vinna släggtävlingen med 14-8. Men grenen är jämn och det skulle lika gärna kunna sluta med motsatta siffror. Här får Tracey Andersson en nyckelroll, grenseger skulle betyda många välbehövliga poäng.

Nyckelgrenar för svensk seger på herrsidan

100 meter:
Här skulle Sveriges stora statistiska försprång kunna ätas upp. De svenska killarna förväntas vinna grenen med 16-6, men det finska sprintlaget är bra och skulle kunna vända på de siffrorna. Men Sveriges snabbaste man just nu heter Tom Kling-Baptiste och han verkar vara i god form och blir viktig både på 100 och 200 meter.

1500 meter:
Även här räknar Sverige med en trippel-seger, men blir det ett taktiklopp är Finland inte alls uträknat. I årsbästa-statisktiken ligger de finska löparna och lurar precis bakom svenskarna.

110 meter häck:
Det här är en gren som skulle kunna sluta precis hur som helst. Det ser oerhört jämnt ut på förhand. Veteranen Philip Nossmy får en huvudroll här.