Juniorsporten: Idrotten viktig för unga som flytt

15 min

Veckans Juniorsporten handlar om ensamkommande flyktingbarn. Just nu flyr många människor från sina hem där det pågår krig. Och idrotten har blivit viktig för att känna sig hemma i ett nytt land. På träningar lär man sig språket och får nya kompisar.

Vi har träffat Khair Mohammad Habibi som flydde från Afghanistan till Sverige. Han berättar om hur viktig fotbollen var för honom när han kom hit.

– Jag har träffat många svenska kompisar och jag lärde mig jättemycket svenska. Man lär sig av varandra och hjälper varandra, säger Mohammad.

Nu hjälper Mohammad Jan Lindh på Solna Gymnasium som tillsammans med AIK har startat projektet ”AIK Integration på riktigt”, Mohammad är där tolk åt de ensamkommande flyktingbarn som vill spela fotboll.

– Sporten är det som förbrödrar oss. När vi pratar kan jag säga mat eller dans, men säger jag fotboll då reagerar folk, då rabblar man upp alla lag och så. Alla spelar fotboll. Är det något alla har gemensamt så är det sport, säger initiativtagaren Jan Lindh.

Flera idrottsföreningar engagerar sig nu i de ensamkommande flyktingbarn som flyr sina hemländer på grund av krig. Svenska hockeyligan har startat en kampanj för att samla in pengar. I Norrköping ordnar fotbollsklubbens supportrar med biljetter till flyktingboendet i närheten för att människor som precis kommit till Sverige ska få chansen att gå på fotboll. Och flera idrottsklubbar erbjuder sina supportrar att istället för att betala inträde till matcher, skänka pengarna till organisationer som hjälper människor på flykt.