Arenan om konstiga klausuler: ”Schwarz fick inte resa till månen”

5:46 min

I veckans FotbollsArena Radiosporten pratades det om lustiga klausuler som spelare haft i sina kontrakt. Richard Henriksson och Andreas Matz tar upp lyssnarnas tips och Håkan Mild reflekterar även över lustiga klausuler han fick skriva in som sportchef i IFK Göteborg.

När Mario Balotelli skrev på för Milan ingick det en frisryklausul i kontrakitet. Balotelli får inte ha några extravaganta frisyrer. Detta gjorde att FotbollsArenan efterlyste flera roliga klausuler med #bollkunskap. 

Jens hörde av sig och tipsade om norrmannen Stig-Inge Björnebye. I hans kontrakt med Liverpool förbjöds han från att hoppa backhoppning. Hans pappa hade nämligen tävlat i OS för Norge i backhoppning.

Stefan Schwarz hade ett lustigt avtal i Sunderlad där han förbjöds från att åka på rymdresa. Schwarz hade nämligen anmält intresse om att få åka på en rymdresa. 

Thiago Silva i PSG har en bonusklasusul som ger honom 41 000 euro extra varje månad mot att han inte kritiserar klubben offentligt i media.  

Radiosportens fotbollsexpert Håkan Mild har tidigare varit sportchef i IFK Göteborg,

Känner du till några lustiga klausuler?

– Det har varit spelare som fått med i avtalet att det är viktigt med ett stall till tjejens häst. Eller att hans tjej ska ha ett gymkort i avtalet, saker som inte alls har med fotboll att göra, säger Mild.

Men han tror att det var vanligare förr med lustiga klausuler i kontrakten.

– Det är ganska vanligt med fri hyra och fri bil i kontrakten. Men annars går det mer åt hållet att inte ha det på det sättet. Det är mer rena avtal som gäller. Fotbollsspelare vill inte ha några konstiga avtal, säger Mild.

Men han har en teori kring varför en del klubbar ändå väljer att skriva in speciella klausuler.

– Antingen när man har stora problem med en spelare, som Balotelli, som skapar turbulens och oordning i föreningen. Eller så är det att man vill ha en spelare väldigt mycket och då kan man tänka sig olika saker i kontraktet. Men man försöker så långt det går att inte ha det så.