Svenskt rekord av Aregawi

Abeba Aregawi slog i kväll svenskt rekord på Diamond League-galan i Bryssel. Malin Ewerlöfs rekord på den engelska milen från 1997 slogs därmed med drygt två sekunder.

Abeba Aregawi slog det svenska rekordet på den engelska milen med tiden 4.23,07. Aregawi slog därmed Malin Ewerlöfs svenska rekord från 1997 (4.25,34). 

Två svenskor fanns med på Bryssel-galan. För Abeba Aregawi var det som omväxling en engelsk mil som gällde i stället för 1 500 meter. Kenyanska Faith Kipyegon vann efter att ha gjort en liten attack på världsrekordet, medan Aregawi sprang i mål som klart distanserad sexa på 4.23,07. Det räckte ändå för att slå Malin Ewerlöfs 18 år gamla svenska rekord på den udda distansen.

I höjdhoppet fortsätter Erika Kinsey att famla efter formen. Svenskan stannade på 1,85. 

Stavhopparen Renaud Lavillenie blev utan guld i VM. Nu gick det bättre för fransmannen – 5,95 räckte både för att vinna tävlingen och inkassera 40 000 dollar för totalsegern i diamond race.

På 200 meter tog nederländskan Dafne Schippers en prestigeseger när hon vann före Allyson Felix, USA. Schippers, färsk VM-guldmedaljör på distansen, vann på 22,12 och var en tiondel snabbare än den regerande OS-mästaren Felix, som bara tävlade på 400 meter i Peking. Felix kunde trösta sig med att hon vann diamond race.

En annan diamond race-vinnare var finländaren Tero Pitkämäki, som värmde upp inför helgens finnkamp på Stockholms stadion med att vinna spjuttävlingen på 87,37.

Justin Gatlin lämnade friidrotts-VM i Peking utan guld, men när den 33-årige amerikanen slapp möta Usain Bolt gick det bättre. Efter att ha varit årets stora sprintdominant, utom just på VM, satte Gatlin punkt för Diamond League-säsongen genom att knappt vinna 100 meter på galan i Bryssel. Segertiden 9,98 var samma som tvåan Femi Ogunode, Qatar, och bara en hundradel snabbare än fransmannen Jimmy Vicaut.

Justin Gatlin vann därmed årets "diamond race" på 100 meter i överlägsen stil. Senare under galakvällen drog han sig ur 200 meter, ett lopp som inte hade Diamond League-status.