Falkenberg-AIK 2-4

AIK upp i serieledning

2:23 min

Kanonavslut med vänstern och behärskat prickskytte med högern. Henok Goitom gjorde två tunga mål i 4-2-segern mot Falkenberg. Nu toppar AIK allsvenskan och Goitom skytteligan.

– Med resultat så kommer också glädje, så är det, säger Henok Goitom.

Radiosportens Gunnar Brink valde matchens lirare:
Falkenberg: Alexander Jakobsen
AIK: Henok Goitom

Han gjorde säsongens 14:e och 15:e mål på Falkenbergs IP. Men före Henok Goitoms iskalla 3-1-skott var det ingen enkel match för AIK.

Före paus var det jämnt och kampfyllt. Falkenberg hade ett litet övertag i antal målchanser, men halvleken slutade med svartgult jubel.

I 44:e minuten slog vänsterbacken Nils-Eric Johansson en smart diagonal långpassning. Fredrik Brustad hade nyss blivit nedflyttad från anfallet till höger mittfält. Därifrån kom han i en vältajmad löpning och placerade bollen exakt innanför bortre stolpen.

Tidigt i andra halvlek kopplade AIK det som borde ha varit ett jättegrepp om matchen. Efter en Johan Blomberg-hörna dundrade Henok Goitom upp 2-0 i nättaket. Matchklockan närmade sig 53 minuter när 30-åringen fyrade av vänsterkanonen.

Minuten därpå låg reduceringsbollen bakom en ineffektivt sprattlande Patrik Carlgren. Hjälten från U21-EM hade misslyckats med att greppa David Svenssons lösa nickskarv.

Men i 65:e minuten fick Fredrik Brustad en lång boll på högerkanten och hittade Henok Goitom vid straffområdesgränsen. Goitom tog emot och ryckte förbi Falkenbergs Per Karlsson i samma rörelse. Han tvekade inte en tiondels sekund innan han prickade in matchavgörande 3-1 i bortre hörnet.

Målet innebar att Goitom tog sig förbi Emir Kujovic i toppen av allsvenskans skytteliga - och att AIK klättrade förbi IFK Norrköping och övertog serieledningen. IFK Göteborg kan ändra på det när laget på söndagen spelar i Helsingborg.

– Inför den här matchen så tänkte vi bara på Falkenberg och ingenting annat, man blickar så mycket framåt och glömmer vad man ska göra nu, så tabell och så det är kul att media uppmärksammar det men vi blickar bara mot nästa match, säger Henok Goitom till Radiosporten.

Att Mohamed Bangura sparkade in 4-1 och Stefan Rodevåg i 89:e minuten reducerade till 4-2 innebar att lagen fullföljde traditionen av galet målrika möten. I våras vann AIK över Falkenberg med 4-3.