Stor svensk ledning i herrkampen – jämnt i damkampen

0:45 min

På pappret ska de svenska herrarna vinna Finnkampen överlägset. Så ser det också ut att bli.

Den blågula ledningen är stor, samtidigt som damerna har det tuffare.

Diskuskastaren Daniel Ståhl slog till med en överraskande femteplats i VM i Peking i augusti.

I Finnkampen hemma på Stockholms stadion lade 23-åringen grunden till en svensk trippelseger i grenen - genom att vinna på 62,21, tätt följd av Axel Härstedt och Niklas Arrhenius.

– Riktigt kul. Underbart. Det är häftigt att få tävla här, eftersom jag är djurgårdare. Resultatet är bra tycker jag, som i kvalet på VM ungefär, säger Ståhl.

Efter urladdningen i VM har Ståhl dragit ner på träningsmängden. Och det verkar ha gjort honom gott.

– Finnkampen är mer en rolig grej, det handlar om att samla poäng till laget. Polarna är här på läktarna och hejar och så. Man blir mer avslappnad, säger han.

Enligt årsbästalistorna, den så kallade papperskampen, ska de svenska herrarna vinna årets Finnkamp relativt överlägset, och så ser det också ut att bli. Den svenska ledningen är stor, även om mycket alltjämt återstår.

– Det är ju tävlingar på söndagen också. Men visst ser det bra ut, säger Daniel Ståhl.

För de svenska damerna går det tyngre. Sammanlagt leder Finland klart, och en anledning är det misslyckade svenska stavhoppet.

Med storstjärnan Angelica Bengtsson borta på grund av en tumskada ställdes hoppet till VM-finalisten och UEM-silvermedaljören Michaela Meijer. Men vindarna ställde till det för 22-åringen som fick nöja sig med 4,06 och en delad tredjeplats. 

– Det var väldigt, väldigt blåsigt. Medvind först, sedan motvind. Det är lika för alla men det är väldigt svårt, säger Meijer.

Elise Malmberg, som tog sig till semifinal på 400 meter häck i VM, sprang 400 meter slätt på Stadion. Tiden 54,71 räckte till en andraplats.

– Jag får vara nöjd. Efter VM har det varit jättesvårt att känna sig sugen på att tävla. Men jag försöker hålla ihop det, det är ändå Finnkampen. Det är ju jättehärlig stämning, säger Malmberg som tror att de svenska damerna får svårt att försvara fjolårssegern.

– Vi har kanske ett bättre lag nu, men det kommer bli tufft, säger hon.