Sverige slåss om OS-plats

Efter terrängritten i EM ligger Sverige på femteplats inför söndagens avgörande hoppning.

Frankrike, Spanien och Sverige slåss om OS-biljetterna till Rio de Janeiro. En nation ska bort

Regnet öste ner över Blair Castle, Skottland, och skapade svåra förutsättningarna för ekipagen under terrängritten, det andra av tre moment av EM i fälttävlan.

Nederbörden ställde till det tämligen omgående för Sverige. Johan Lundin var först ut av svenskarna men lyckades inte hålla sig kvar på hästen Johnny Cash, utan föll i vattnet och var därmed borta från tävlingen.

–Det har varit en tuff dag, minst sagt. När Johan försvann som första ryttare hade vi ett tungt lass för de resterande ryttarna att bära, säger förbundskapten Staffan Lidbeck.

Efter terrängritten ligger Sverige på femteplats inför söndagens avgörande hoppning. Om de lyckas behålla avståndet ner till Spanien, sex poäng, har laget grejat en plats till OS i Rio de Janeiro nästa sommar.

– Möjligheten finns där. Min häst är inte världens starkaste hoppare men vi ska kämpa. Vi är på rätt sida än så länge, platsen finns inom räckhåll och vi ska göra allt för att ta den, säger ryttaren Niklas Lindbäck.

Staffan Lidbeck tror även han att chanserna är goda men han är också medveten om att det är väldigt lite som skiljer mellan Sverige och jagande Spanien.

– Två europeiska länder får OS-biljetter på detta EM. Av de länder som inte har kvalat in har vi en av biljetterna. Spanien är tätt bakom, så det blir tufft. Men jag tror vi löser uppgiften, det är min absoluta tro.