Svensk storseger i herrkampen – förlust för damerna

2:01 min

Precis som förväntat vann de svenska herrarna Finnkampen. Däremot blev det förlust för de blågula damerna, trots Elise Malmbergs uppoffrande löpning på 400 meter häck.

De finländska damerna ledde Finnkampen inför söndagens avslutning med 107-97.

Och redan efter de inledande tävlingarna på Stockholms stadion ryckte de åt sig en ledning, en ledning som de sedan har behållit - och efter grensegern med 16-6 i 100 meter häck stod det klart att Sverige inte längre kunde gå ikapp, Finlands seger i damkampen var klar.

De svenska stjärnorna presterade dock som förväntat.

På 400 meter häck vann Elise Malmberg på tiden 58,28, men efter målgången hade hon tårar i ögonen och ett stort bandage runt högerfoten.

– Det är hälen som jag har haft problem med hela säsongen. Det small till inför sista häcken, jag hörde nästan hur det small. Det var riktigt obehagligt. Frågan var om jag skulle sluta springa eller ta mig i mål, men jag kände att jag inte kunde ge upp när jag låg bra till, säger hon till Radiosporten.

JEM-guldmedalöjerns vinst var dock bara en pyrrhusseger. Bakom Malmberg var det nämligen tredubbelt Finland.

I längdhoppet vann Khaddi Sagnia på 6,55.

De svenska herrarna avgjorde mer eller mindre årets upplaga av Finnkampen under lördagen, och söndagens avslutande tävlingar blev därför mest en stor defilering inför hemmapubliken på Stockholms stadion.

Till slut blev segersiffrorna 231-179 i blågul favör.

– Underbart, vi har en stor tradition i Sverige som vi för vidare, säger Kim Amb.

Spjutkastaren har brottats med en förkylning sedan han kom hem från VM i Peking, men lyckades ändå slå till med 80,72 vilket räckte till en fjärdeplats efter tre finländare.

– Jag är impad att jag kom över 80 meter. Men jag kände att jag bara hade ett kast i mig. Nu ska det bli skönt med vila, ligga på soffan och käka chips, säger Amb.

Andreas Almgren vann 800 meter på 1.51,53, och ser precis som sin spjutkastarkollega fram emot semester.

– Vi hade favoritskapet, och det är alltid kul att vinna. Nu ska jag börja läsa en kurs, för att ha något att göra på dagarna. Men jag har svårt att helvila, så jag kommer nog att träna lite. Sen är det bara att dra igång om tre veckor, säger han.