Norska förbundet stoppar Northug från världscupen

2:09 min

Norges skidförbund stoppar Petter Northug från att tävla internationellt den kommande skidsäsongen då Northug inte svarat på skidförbundets avtalsförslag i tid.

– Vi tappar ett jättestort affischnamn. Han är den som sätter stora rubriker. Det är tråkigt, säger Radiosportens expert Torgny Mogren.

Norska skidförbundet sätter hårt mot hårt och drar tillbaka sitt erbjudande om ett tidsbegränsat avtal, enligt dagbladet.no. Northug, som vann fyra VM-guld i Falun förra säsongen, nekas därför startlicens i internationella tävlingar eftersom han tackat nej till en erbjuden landslagsplats.

Tvisten mellan skidförbundet och Northug, som pågått i flera år, handlar om att parterna har olika sponsorer inom dagligvaruhandeln. Nu väljer skidförbundet att visa principfasthet i stället för att låta Northug diktera villkoren.

– De vill sätta ned foten och visa att nu är det nog, säger Mogren om norska skidförbundet.

I fjol beslöt Norges skidförbund att bara skidåkare som tackade ja till att åka för landslaget en hel säsong fick representera Norge i internationella tävlingar. Förbundet gjorde avsteg från principen i fjol då man lät Northug representera sin sponsor under sommaren och hösten, för att sedan representera det norska landslaget från november till april. Ett likadant avtal presenterades för Northug även i år.

Sveriges förbundskapten Rikard Grip tycker det är tråkigt med världscupen utan Northug.

– Skidvärden mister i så fall största profilen vi har. Petter är en intressant person, spektakulär på både gott och ont, men han ger ändå ett stort intresse till sporten och tillför väldigt mycket. Jag hoppas de hittar en lösning. Världscupen utan Petter känns konstigt, säger Grip som inte vill njuta av de fördelar Sverige får då Northug inte står för motståndet.

– Vi vill att de bästa är med och tävlar.

Hör intervjun med Grip längst ned i artikeln

I vinter är det inget mästerskap, men längdskidåkarna har världscupen inklusive Tour de ski. Då Norge på damsidan även saknar gravida Marit Björgen den här säsongen kanske man kan hoppas på fler svenska framgångar i skidspåren utan Björgen och Northug.

– Det blir inte så lätt att bara ställa ut skidorna. Det blir mycket Norge ändå, det finns fler än Northug och Björgen. Vi får nog se många norska flaggor i topp denna säsongen också, säger Mogren.

Northugs manager Are Sørum Langås säger till NTB att man ska lämna en redogörelse inom de kommande dagarna.