Matchguide: Här är Malmös nycklar mot PSG

9:17 min

Radiosporten ger er koll inför kvällens Champions League-match i Paris, som sänds i P4, webbradion och via appen Sveriges Radio Play.

Vad: Champions League PSG-Malmö FF
När: Kl 20.45
Vi sänder: I P4, webbradion och Sverige Radio Play.
Referenter: Christian Olsson och Richard Henriksson.

Heta fakta:

PSG var obesegrat i 33 raka hemmamatcher i europacuperna före förlusten mot Barcelona i kvartsfinalen i våras.
PSG har gått till kvartsfinal de tre senaste Champions League-säsongerna.
Markus Rosenberg gjorde tre av Malmös fyra mål i Champions League förra hösten.

Tänkbara startelvor:

Malmö FF: Wiland - Tinnerholm, Arnason, Bengtsson, Yotun - Rodic, Lewicki, Adu, Berget - Rosenberg, Djurdjic.
PSG: Trapp - Aurier, Silva, Luiz, Maxwell - Motta, Verratti, Matuidi - Lucas Moura/Di Maria - Ibrahimovic, Cavani.

Richard Henrikssons tre nycklar för Malmö FF mot PSG:

  • Spela med tre mittbackar:
    Hareide valde även förra hösten att mot riktigt vasst motstånd ändra MFF:s grunduppställning och spela med tre stycken mittbackar. Det föll väl ut då, och jag tycker att man ska spela så även i den här matchen. Det har många fördelar, dels är det lättare att försvara sig mot inlägg men framför allt underlättar det att en av backarna kan följa med spelare som möter – ofta Zlatan Ibrahimovic – utan att oroa sig lika mycket för att stor yta lämnas bakom ryggen.

  • Förvarsspel högt upp i banan:
    Tittar man på förra årets Champions League-spel säger erfarenheten att Malmö var som bäst i de matcher när man klarade av att sätta in en någorlunda hög press och försvara sig en bit upp i banan. Det är lätt att bli försiktig och defensiv och därmed backa för nära inpå det egna målet. Livsfarligt mot ett så skickligt lag som PSG, som kan kombinera sig igenom i straffområdet och har spelare som kan vinna dueller en mot en. Det är att föredra om de duellerna i så fall vinns på mittplan och inte i närheten av straffområdet.

  • Mittfältarna med i anfallen:
    Ovan nämnda nycklar bär en defensiv prägel och det är ju inte så konstigt med tanke på vilket motstånd som väntar MFF. Men det är klart att det ska anfallas också. Rosenberg och Djurdjic får slita hårt, men väldigt viktigt blir att Malmös mittfältare inte blir för låsta i sina defensiva uppgifter utan också får chans att följa med upp i anfallen. Särskilt formtoppade Jo Inge Berget förstås, men även Oscar Lewicki gör mycket nytta om han kan bli en spelare som kan avlasta de andra, att fördela bollen mellan de olika kanterna från sin position i mitten.

Andra matchen i gruppen: Real Madrid-Shachtar Donetsk. Följ övriga matcher i vår målservice.