Schelin mot nya mål efter VM-fiaskot

VM blev en stor besvikelse - både för laget och henne själv. Därför välkomnar Lotta Schelin ett nytt spelsystem när EM-kvalet nu drar i gång.

Lotta Schelin: 0.

Målstatistiken från VM i somras är ingen kul läsning för Lotta Schelin, som totalt gjort 80 mål på sina 154 landskamper.

– Det är klart att mitt spel inte funkade överhuvudtaget. Framför allt eftersom jag brukar stå med i målregistret. När det står noll där, är det klart att jag inte kan vara nöjd, säger Schelin till TT.

– Men det är ett lagspel, när laget funkar funkar jag, när laget inte funkade funkade inte jag heller.

Förbundskapten Pia Sundhage lutar åt att testa ett nytt spelsystem, 4-3-3, när landslaget nu startar om med EM-kval mot Moldavien (på torsdag) och Polen (på tisdag i nästa vecka), en ändring som Schelin skulle välkomna.

– Vi måste ändra något, sedan om det handlar om spelsystemet eller inte, det är Pia och de andra ledarna ansvariga för, säger hon.

– Det är intressant om vi vågar vara offensiva i det här spelsystemet. Vi spelar ofta en slags 4-3-3 i Lyon där man får närheten till två andra forwards och kan röra sig över hela bredden på plan.

Och det har ju funkat bra för Lyon, konstaterar hon.

Olympique Lyonnais är den stora dominanten i den franska damligan med nio raka titlar. Laget har också fått en smakstart på hösten.

– Tre matcher, tre vinster, noll insläppta mål och 24 mål framåt. Det har sett rätt bra ut, konstaterar Schelin, som stått för tre av målen själv.

– Vi har ju en tionde titel att spela för. Sedan handlar det om Champions League också, det är tre år sedan vi var i final så det är det enda som gäller.

För Schelin skulle Champions League-finalen i norditalienska Reggia Emilia den 26 maj nästa år samtidigt kunna bli sista framträdandet för Lyon. Hennes kontrakt går ut nästa sommar och dörren står, i alla fall tills vidare, öppen för en flytt.

– Jag trivs jättebra i Lyon. Men det känns "gött" att vänta in och se vad som händer, säger Schelin.

– Vi får se, jag är väldigt lugn inför det och känner mig väldigt öppen.