Fördel Indianerna efter första SM-finalen

1:07 min

Indianerna tänker utmana regerande mästarlaget Vetlanda om SM-titeln i speedway. Kumla-laget vann första mötet på hemmaplan med 50-40.

I semifinalen vände Indianerna mot Piraterna efter en utklassning hemma på Sannared. I första finalen kunde segersiffrorna ha blivit större än tio poäng. Men Emil Sajfutdinov såg till att siffrorna hölls nere, Vetlandas ryss vann de två sista heaten efter fenomenal körning. Han svarade för stark körning i övrigt också, vann fyra av sex heat och var tvåa i två. Tai Woffinden bidrog med 11 poäng.

I Indianerna var det fler som lade poängen i hög. Tre man, Antonio Lindbäck, Artem Laguta och Mikkel B Jensen körde alla hem nio poäng.

– Banan var inte som normalt, så det var inte så mycket hjälp, säger Lindbäck till C More sedan matchen försenats på grund av tidigare regnande.

– Vi tappar ett par poäng som vi kunde ha tagit. Men tio poäng känns väldigt skönt, det kommer bli en rolig dag i morgon.

Vetlanda är känt för att vara starka hemma, men lagledaren Fredrik Staaf tonade ner betydelsen av hemmaplan i finalreturen.

-Det kommer nog bli en tuff uppgift. Vi har vunnit stort hemma, men aldrig mot riktigt kvalificerat motstånd, säger han.

Vetlanda har också problem med skador. Både Peter Ljung och Rune Holta kraschade i helgen och Ljung tog inte en enda poäng på de fyra heat han körde.

-Axeln är inget vidare. Med den form jag haft de två senaste månaderna, så känner man att kroppen inte är med. Bättre att de som är friska och krya får ta tag i det, säger Ljung och antyder att det inte blir åka alls i returen.

Efter 13 heat och 45-33 var Indianernas seger säkrad. Den krympte till tio poäng.

Vetlanda har vunnit fem gånger de senaste 15 åren, man aldrig två år i rad. Bryts sviten den här gången? Svaret kommer i Vetlanda redan på onsdagen.


SM-slutspel, final, första matchen

Indianerna-Vetlanda 50-40

Indianerna: Antonio Lindbäck 9, Artem Laguta 9, Mikkel Jensen 9, Niels-Kristian Iversen 7, Joel Andersson 7, Piotr Protasiewicz 5, Fredrik Lindgren 4.

Vetlanda: Emil Sajfutdinov 16, Tai Woffinden 11, Bartosz Zmarzlik 7, Rune Holta 2, Kenny Wennerstam 2, Tomas Jonasson 2.

Publik: 3 506.