Lillebror Ymer redo för det stora steget

6:03 min

Han är nyligen fyllda 17 år och står inför det där svåra klivet från toppspelare på juniornivå, till att etablera sig på seniornivå. Radiosporten möter tennislöftet Mikael Ymer.

Mikael Ymer fortsätter att gå i sin storebors Elias Ymers spår, Elias som är på väg att slå sig in bland topp 100 på världsrankingen.

– Vi har växt upp tillsammans, tränat extremt mycket tillsammans och vi pratar väldigt mycket. Det är självklart en lättnad för mig att veta om jag fortsätter att jobba hårt så hoppas jag att jag kan följa samma spår som honom. Det ger mig väldigt mycket motivation, säger Mikael Ymer.

Lillebror Mikael Ymer har spelat tennis sedan han var fyra år. Han är för närvarande rankad fyra i världen på tennisens juniorranking.

Radiosporten träffar Mikael under en förmiddagsträning i Järfälla tennishall, strax norr om Stockholm. Det är några dagar efter hemkomsten från New York, där han nådde kvartsfinal i US Opens juniorturnering.

Kvartsfinalförlusten mot koreanen Chung var en liten besvikelse, i synnerhet mot bakgrund av sommarens framgångar med final i Wimbledons juniorturnering och EM-guldet i 18-årsklassen.

– Med tanke på vilket år jag har haft och med tankte på att jag var framme i kvartsfinal förra året så hade jag hoppats på ett bättre resultat. Jag gjorde mitt bästa och jag var två poäng ifrån att nå semifinal. Det är inte mycket mer jag kan göra åt det, han var bättre den dagen. Jag får se framåt.

Och framåt innebär nu alltså det där stora och svåra klivet från junior till senior. Mikael Ymer kommer inte spela i Australian Opens juniorturnering i januari, trots att han har ett år kvar som junior. Nu är det seniorspel och så småningom en etablering på ATP-touren som gäller.

Väckarklockan ringer kvart i sju om morgnarna, tennisen upptar nästan all tid och fokus. Skolan har 17-årige Mikael Ymer lagt åt sidan helt, det finns helt enkelt ingen tid över.

– Jag har väldigt svårt för att komma hem vid sju och ta upp en mattebok. Jag försöker läsa mycket böcker och jag frågar väldigt mycket när jag och Johan sitter på ett flygplan. 

Johan ja, Johan Hedsberg är Mikael Ymers tränare sen snart två år tillbaka som reser med honom världen över.

Hedsberg beskriver Mikael Ymer som lite av en konstnärssjäl, men motivationen att hela tiden bli en bättre tennisspelare är hög, och styrkorna i 17-åringens spel är:

– Egentligen tre saker; han har en bra känsla i sina händer, han har en förmåga att läsa spelet och han har ett bra matchpsyke där han kan läsa av hur den andre känner, säger Johan Hedsberg.

Hedsberg är försiktigt optimistisk när det gäller att förutse Mikael Ymers chanser att lyckas med det svåra klivet att ta sig från junior- till seniornivå i den hårda globala konkurrensen som råder inom tennisen.

– Fortsätter det som det har gjort, från 14 år och uppåt, då är han ju på ATP-touren. Samtidigt, jag har hundra procent medveten om att det finns många av de här juniorstjärnorna som inte har blivit någonting. Jag tror inte att Micke blir sån, men man vet inte, säger Hedsberg.

17-årige Mikael Ymer pratar stundtals högt med sig själv under träningen.

– Jag har en arm som orkar slå i 20 minuter, sen bara game over.

Tennisen är fortfarande lika roligt som när han började spela.

– Det är från dag till dag, ibland sätter man inte en boll och då känns det som det tråkigaste man kan göra i världen. Men jag märker att när jag är borta från tennisen på grund av skada eller semester så saknar jag det. Jag hade inte klarat mig utan det, det är jag säker på.