Sverige inledde EM-kvalet med seger

2:14 min

Ett blixtmål, ett straffmål och ett debutant-mål. Sverige inledde kvalet till fotbolls-EM 2017 med att slå Moldavien på bortaplan med 3-0. 

– Skitkul att få komma in, ännu roligare att få göra mål. Jag var så spelsugen att det bara flöt på, säger Pauline Hammarlund till Radiosporten efter sitt debutmål.

Olivia Schough satte 1-0 redan efter 15 sekunder. Anfallaren vann en löpduell mot det moldaviska mittförsvaret och rullade bollen, som skickades upp mot Moldaviens straffområde direkt på avspark, förbi Ana Zatusevscaia i det moldaviska målet.

Lotta Schelin satte sedan 2-0 på straff i den 42:a minuten, efter att hon själv rivits ner efter att ha drivit in bollen i straffområdet.

Förbundskaptenen Pia Sundhage valde att formera laget 4-3-3, med Schough, Schelin och Sofia Jakobsson längst fram. Sverige dominerade spelet, men hade svårt att komma till riktigt klara chanser på de trånga ytorna.

– Vi kunde gjort fler mål, men jag tycker vi spelar snabbt och brett och fick dem att springa mycket. Sen var vi lite otajmade i inläggen. Men det såg bättre ut än tidigare, säger Caroline Seger och hon gillar det nya spelsystemet.

– Jag tror det blir positivt med tanke på de spelartyper vi har. Det såg bra ut idag, det är roligt med det offensiva.

I den andra halvleken byttes debutanten Pauline Hammarlund in och hon fastställde slutresultatet med att nicka in 3-0 vid bortre stolpen. Målet var följden av ett mönsteranfall där vänsterbacken Magdalena Ericsson slog en långboll till Caroline Seger i straffområdet som nickskarvade bollen vidare till Hammarlund.

I nästa kvalmatch väntar tuffare motstånd i form av Polen.

– Jag vill spela så mycket som möjligt. Vi får se vad som händer. Drömmen är att få spela i de stora mästerskapen, säger Hammarlund.

Målvakten Hedvig Lindahl hade inte mycket att göra, men blev ändå historisk i matchen som Sveriges meste landslagsmålvakt. Det var Lindahls 113:e landskamp, en mer än Elisabeth Leidinge.

De åtta gruppvinnarna och sex bästa tvåorna i kvalet går vidare direkt till EM. De två sämsta grupptvåorna gör upp om den sista EM-platsen i playoff.

Värdlandet Nederländerna är direktkvalificerat till turneringen.

Se Sveriges spelprogram i EM-kvalet här.