Anna Nordqvist inleder Solheim Cup

2:49 min

Den fjortonde upplagan av Solheim Cup drar igång fredag morgon och det blir svenskt direkt i den första foursome-matchen. Morgonen utgörs av fyra foursome-matcher där spelarna slår vartannat slag. På eftermiddagen blir det fyra nya lagmatcher men då i så kallad bästboll där spelarna spelar på var sin boll och det bästa resultatet räknas. Allt i matchspelsform.

Europa har vunnit två minnesvärda segrar i rad. Först en dramatisk vändning på Killeen Castle på Irland 2011 där allt vändes till en Europaseger på de sista skälvande hålen under söndagens singelmatcher. En viss Caroline Hedwall hade en stor del i den vändningen.

Hon hade en ännu större del när Europa tog första seger i USA för två år sedan. På Colorado Golf Club i Denver vann Europa med 18-10 och Caroline Hedwall blev historisk genom att spela och vinna alla sina fem matcher. Det har ingen annan gjort och den bedriften är med all säkerhet den avgörande faktorn för att hon finns med även den här gången. För hennes golfform i år har i sig själv inte varit tillräckligt bra.

De båda lagkaptenerna Carin Koch för Europa och Julie Inkster för USA har tagit följande par under fredagsmorgonen:

Anna Nordqvist/Suzanne Pettersen – Morgan Pressel/Paula Creamer

Charley Hull/Melissa Reid – Michelle Wie/Brittany Lincicome

Karine Icher/ Azahara Munoz – Cristie Kerr/Lexi Thompson

Sandra Gal/Catriona Matthew – Stacey Lewis/Lizette Salas

Eftermiddagens laguppställningar tas ut efter att morgonens foursome är avklarad.

Av hävd anses Europa behöva ha ledningen efter de två första dagarnas parspel men det behövdes faktiskt inte för två år sedan i Denver. Så stora siffror lär det inte bli den här gången. Jag kan till och med sträcka mig till att det är en aning troligare med amerikansk revansch än tredje raka seger för Europa.