Spelarfacket vill slopa transfersummor – ”nästan slaveri”

Det internationella spelarfacket Fifpro vill förändra fotbollen i grunden. Enligt den engelska tidningen The Guardian kommer spelarfacket att dra Fifa inför rätta i Bryssel för att försöka få transferbelopp förbjudna.

– Det nuvarande systemet är olagligt, sa Fifpros generalsekreterare Theo van Seggelen på spelarfackets presskonferens på fredagsförmiddagen.

Förutom att ta bort transfersummorna för spelare under kontrakt vill Fifpro ta bort utlåningssystemet, sätta restriktioner för hur stora trupper klubbar får ha och sätta tak på agenternas ersättningar.

– Vi har försökt att lösa problemet med Fifa och Uefa, men de har inte gett oss något val än att gå vidare med det här. Vi var ansvariga för Bosman, vi var ansvariga för systemet som infördes 2001. Vi trodde då att vi hade en bra position, men blev tacklade bakifrån, fortsatte Theo van Seggelen.

– Det är nästan slaveri, lade ordföranden Philippe Piat till.

De senaste åren har de europeiska storklubbarna lagt enorma summor på övergångar. Real Madrid betalade ungefär 800 miljoner kronor för Gareth Bale, Barcelona ungefär samma summa för Luis Suarez.

I somras betalade Manchester United 470 miljoner kronor för unge franska talangen Anthony Martial – som då inte hade spelat en enda landskamp.

The Guardian skriver att Europakommissionen kan ta upp till ett år på sig att ta ett beslut och om kommissionen dömer till förmån för Fifpro, tror organisationens advokater att det kan ta ett till två år att förhandla fram nya regler för spelarövergångar.