Juniorsporten träffar världens bästa 15-åring: Armand Duplantis

7:45 min

Juniorsporten idag handlar om Armand Duplantis, han har varit världens bäste stavhoppare sen han var sju år. I dag är han 15 år och tävlar för Sverige.

Armand Duplantis kallas för "Mondo", han är född och uppvuxen i Louisiana i södra USA. Pappa Greg Duplantis är amerikan och mamma Helen svenska och nu har Armand bestämt sig för att tävla för Sverige. Vi träffade honom när han gjorde landslagsdebut på Finnkampen förra helgen och frågan är ju förstås varför Armand valde Sverige och inte USA.

Det finns många anledningar till att det blev det svenska friidrottlandslaget och inte det amerikanska berättar Armand Duplantis. Han gillar hur det svenska landslaget fungerar, Sverige är en stor friidrottsnation som verkligen bryr sig om sina friidrottare menar Armand, som började med stavhopp redan som fyraåring hemma i staden Lafayette. Vid 7 års ålder satte han sitt första världsrekord för sin åldersgrupp. Hur är det då att som så ung redan vara bäst i världen?

Armand Duplant kan inte riktigt jämföra eftersom han alltid har varit bäst. I Finnkampen förra helgen gjorde han alltså debut för Sverige.

Armand slutade trea på 5.17 i sin seniordebut för Sverige, mycket bra med tanke på att han alltså fyller 16 senare i år men ännu bättre gick det i ungdoms-VM i somras i Colombia. Då hoppade Armand 5.30 vilket räckte till VM-guld och nytt VM-rekord för 16 åringar. Då fick Armand beröm av självaste Renaud Lavellinie, fransmannen som hoppat galna 6.16 inomhus och som Armand har träffat några gånger.

Armand Duplantis berättar att Renaud Lavellinie är hans idol och att få beröm från honom var hur stort som helst.

Eftersom Duplantis varit bäst i världen sedan han var 7 år undrar man ju förstås om han han några tips och råd till den som vill satsa på stavhopp.

Hoppa så mycket som möjligt utan att det gör ont är Armand Duplantis råd till unga stavhoppare och så ska man ha huvudet med sig.

Så mycket i stavhopp handlar om huvudet och den mentala biten, berättar Armand som nu har åkt tillbaka till high school-livet i Lafayette, Louisiana USA, och han räknar med att komma tillbaka nästa säsong och tävla för Sverige.

Lyssna på intervjun i ljudklippet ovan