Allsvensk matchguide: Hammarbys mardröm – spela match i Göteborg

Radiosporten går igenom läget inför söndagens allsvenska matcher där det blir dramatiskt i både guld- och bottenstrid. Här är förutsättningarna. 

Djurgården (6) - Malmö (5) 15.00

Form: Sviktande form för Djurgården som bara vunnit en av de fem senaste matcherna. Senaste blev det förlust mot Gefle på bortaplan med 1-2.

Inbördes möten: Lagen har mötts hela 120 gånger i allsvenskan. Malmö har ett historiskt övertag med 52 segrar mot Djurgårdens 38. Men Malmö har inte lyckats slå Djurgården i de fem senaste allsvenska mötena. Djurgården vann detta möte i fjol med 2-0. Matchen i Malmö i våras slutade 1-1. 

Heta fakta: Efter förlusten i premiären mot Elfsborg är Djurgården obesegrade på hemmaplan den här säsongen. Fyra matcher i rad har Djurgården släppt in två mål. Malmö spelade CL-match i tisdags, men det slet inte ut spelarna ifjol då de hade 2-1-0 i allsvenskan i kommande match efter CL förra hösten. Magnus Wolff Eikrem är poänglös i sina åtta senaste matcher. 

Läget i lagen: Djurgårdens Haris Radetinac är skadad, Kevin Walker är tillbaka. Fortfarande inget klart med förlängning av anfallaren Nyasha Mushekwi. Malmö har avstängningar på Oscar Lewicki och Kari Arnason. 


Gefle (9) - Helsingborg (7) 15.00

Form: Efter fyra raka förluster kom en efterlängtad seger för Gefle senaste hemma mot Djurgården, 2-1. Helsingborg har tre raka förluster, men de har kommit mot guldjagande Göteborg, Norrköping och Malmö. Så det behöver inte handla om någon formsvacka.

Inbördes möten: Helsingborg har ett klart övertag, 14 segrar på 25 allsvenska matcher. Gefle har vunnit 6. Två av dessa segrar har dock kommit nyligen, för Gefle vann detta möte i fjol sedan Johan Oremo blivit tvåmålsskytt och i våras på Olympia blev det 1-0 till Gefle. 

Heta fakta: Gefle har gjort mål i samtliga matcher på nya Gavlevallen. Gefle har aldrig slutat på övre halvan i allsvenskan. Vid seger här tar man sig upp på övre halvan. Vid förlust blir det Helsingborgs fjärde raka, i så fall sämsta sviten sedan 2000. Helsingborg har tappat ledningen i allsvenskan fem gånger i år, klart sämst. Henrik Larsson fyller 44 år på matchdagen.

Läget i lagen: Gefle hade Oremo tillbaka i senaste matchen och i Helsingborg är Rade Prica tillbaka här efter avstängning. Helsingborg saknar anfallarna Jordan Larsson och Robin Simovic som är avstängda samt målvakten Pär Hansson som har fått tillökning i familjen, det skriver klubben på sin hemsida.


Åtvidaberg (16) - Kalmar (12) 15.00

Form: Efter 18 raka utan seger tog Åtvidaberg sista chansen senast då man slog Sundsvall på bortaplan med 1-0. Kalmar har förlorat fyra av de fem senaste matcherna och formsvackan gör att laget på allvar är indraget i bottenstriden.

Inbördes möten: På 21 allsvenska möten har Kalmar vunnit tio matcher jämfört med Åtvidabergs sex. Åtvidaberg vann detta möte i fjol med 3-1. Matchen i Kalmar i våras vann hemmalaget med 2-1.

Heta fakta: Åtvidaberg har bara gjort sex mål på tio matcher sedan i juli. Tor Öyvind Hovda, Sebastian Ramhorn och Daniel Hallingström har alla ett förflutet i Kalmar. Kalmars 23 poäng efter 23 omgångar är klubben svagaste notering sedan 2002 så laget åkte ur allsvenskan. Kalmar har sju olika målskyttar den här säsongen, minst antal av alla allsvenska lag. 

Läget i lagen: Åtvidaberg får tillbaka backen Månz Karlsson efter avstängning. Målvakten Henrik Gustavsson sjuk. Kalmar saknade backarna Nenad Djordjevic och Markus Thorbjörnsson i senaste matchen. Troligtvis tillbaka här. Rasmus Elm är ständigt ett frågetecken. David Elm har hjärnskakning och säsongen är i fara enligt P4 Kalmar.


IFK Göteborg (1) - Hammarby (11) 17.30

Form: IFK Göteborg har fyra raka segrar. Senast 2-1 borta mot Helsingborg. Hammarby är inne i en djup formsvacka, bara en seger på de åtta senaste matcherna.

Inbördes möten: Lagen har mötts 82 gånger i allsvenskan. Göteborg har 41 segrar mot Hammarbys 20. Senast lagen möttes på Gamla Ullevi var 2009, Göteborg vann då med 2-0. I somras vann Göteborg i Stockholm med 1-0.

Heta fakta: IFK Göteborg leder allsvenskan. Sedan 2008 har det laget som toppat tabellen efter 23 omgångar vunnit SM-guld vill samtliga tillfällen förutom Häcken 2012. Göteborg har fyra raka segrar, senast laget vann fem raka i allsvenskan var 2009. Hammarby har 0-6-5 på de elva senaste bortamatcherna i Göteborg. Hammarbys Philip Haglund har spelat 69 allsvenska matcher för Göteborg.

Läget i lagen: IFK Göteborg får tillbaka avstängde backen Tom Pettersson, viktigt då Mattias Bjärsmyr och Thomas Rogne är skadade. Hammarby hoppas att Imad Khalili är tillbaka efter skada.


IFK Norrköping (3) - Sundsvall (10)

Form: IFK Norrköping har tagit 13 av 15 möjliga poäng i de fem senaste matcherna och är formtoppat i guldstriden. Man har två raka bortasegrar. Sundsvall har två raka förluster på hemmaplan, så formkurvan pekar nedåt.

Inbördes möten: Kryss är det vanligaste resultatet när de här lagen mötts. 10 kryss, 7 segrar för Norrköping och 6 segrar för Sundsvall. Senast lagen möttes i Norrköping blev det 2-2 (2012). Norrköping vann i Sundsvall med 1-0 i våras. Norrköping har däremot inte besegrat Sundsvall på hemmaplan sedan 1991.

Heta fakta: Norrköping har tagit färre poäng hemma (23) än borta (25) den här säsongen. Fem av Sundsvalls sju segrar den här säsongen har kommit på bortaplan. 

Läget i lagen: Norrköpings Christopher Telo närmar sig comeback. Andreas Hadenius och Gentrit Citaku som missade förra matchen kan bli aktuella för spel igen.