Joshis nya strategi: hoppa mindre

EM-fyran Joshi Helgesson har dragit ner på hoppträningen inför den här säsongen. Tre timmar med hopp har blivit två. Och för första gången på tre år är hon skadefri.

Konståkaren Joshi Helgesson har blivit av med sin värsta svenska konkurrent och främsta träningspartner. Systern Viktoria har slutat inför denna säsong.

Allt ljus är därmed på Joshi, som blev fyra på EM i Globen i februari och därmed besegrade sin femteplacerade storasyster. Joshis placering var den bästa för en svensk konståkare sedan 30-talet.

I helgen tävlar Joshi Helgesson i Milano. Det blir den första tävlingen för säsongen, som precis som vanligt innehåller både ett EM och VM.

– Hon är i jättebra form. Det har sett bra ut på träning, säger tränaren och mamman Christina Helgesson till Radiosporten.

Joshi Helgesson kommer in i denna säsong med två helt nya program. De är nya och de är svårare. Nu ska ska hoppkombinationen med två trippelhopp sitta.

I det fria programmet åker Joshi Helgesson till soundtracket från western-filmen Bandidas, där hon ska föreställa en mexikansk cowboy ("eller cowgirl", säger mamma Christina).

Joshi Helgesson har kämpat mot skador de senaste åren. Vänstefoten har krånglat och stoppat henne från att utvecklas i det tempo som många trott och hoppats. Så sent som för ett år sedan tvingades hon till operation igen, när en skruv från ett tidigare benbrott irriterade.

– För första gången på tre år är hon utan skador nu, säger Christina Helgesson.

Anledningen är att de dragit ner på hopp-träningen. Från att ha tränat hopp i tre timmar har de valt att hoppa i två timmar och istället köra mer fys-träning utanför isen.

– Hoppen har orsakat problem, det blir mindre belastning på vänsterbenet nu, säger Christina Helgesson.

Det finns en dröm om att Joshi Helgesson snart ska klara superhoppet trippel-axel, som ytterst få kvinnliga konståkare har klarat av i historien.

– Defintivt, det är hyfsat nära att hon klarar den, säger Christina Helgesson.