Foto: Michael Probst / AP
Anna Nordqvist under den första rundan. Foto: Michael Probst / AP

Svensksuccé i Solheim Cup - Europa leder

Solhiem Cup sammanfattning dag 1
1:04 min

En dålig grej: Anna Nordqvist förlorade den första foursome-matchen i Solheim Cup tillsammans med Suzann Pettersen. En bra: Tillsammans med Caroline Hedwall krossade hon allt motstånd i bästboll.

Europalaget leder med 4-2 inför lördagen.

Precis som de senaste upplagorna så placerades Anna Nordqvist allra först ut av alla i Europalaget, men den här gången blev det inte så lyckat. Mötet med amerikanskorna Morgan Pressel och Paula Creamer slutade med en klar förlust.

Men det blev chans till revansch direkt i eftermiddagens bästboll.

Nordqvist gjorde sex birdies på elva hål, hade en sänkbar eagleputt på 13:e och mötet mot Pressel/Creamer var över redan på det 15:e hålet.

Den svenska världstolvan spelade fantastiskt, var glödhet på greenerna och satte stor press på de amerikanska kompisarna tack vare väldigt precisa järnslag.

– Jag var besviken efter morgonen, för jag tyckte vi hade lägen men inget gick i. Jag trodde inte jag skulle få spela på eftermiddagen men när jag kom tillbaka till klubbhuset så såg jag "Carro" på puttinggreen och frågade vem hon skulle spela med. "Jag spelar ju med dig?" sade hon, och jag som hade tänkt gå och äta. Haha, säger Nordqvist.

– Det var kul att spela tillsammans, och det gick bra. Och så gjorde vi några bra birdies i början.

Caroline Hedwall hade det lite kämpigare, men satte sina parputtar så att Nordqvist kunde satsa allt på birdieputtarna.

Sex av dem på de första elva hålen trillade i.

–Ja, Anna spelade verkligen fantastiskt bra, säger Hedwall.

– Jag var riktigt taggad, till och med övertaggad. Skaftet kändes alldeles mjukt på det första hålet, kan jag säga. Men efter fyran så taggade jag ner lite och då gick det bättre. Anna puttade sjukt bra, så jag behövde knappt slå några puttar. Jätteskönt att få vinna matchen, säger hon.

Hedwalls fantastiska facit i Solheim Cup fortsätter. Senaste förlusten - och den enda på sina tio spelade matcher - kom på Irland för fyra år sedan. Knappt så man ens kommer ihåg den.

– Precis... Men i dag var det Anna som gjorde en jäkla massa birdies, det är lätt att spela när man har en sådan partner.

Det var andra bra saker som hände för Europalaget.

19-åringen Charley Hull vann sina båda matcher, den sista efter ha gjort fem raka birdies, och Carlota Ciganda gjorde en eagle på det långa 17:e hålet, efter ha satt inspelet från mitten av fairway i hål.

Ett regnuppehåll förstörde tidsschemat, vilket gjorde att alla matcher inte hann spelas klart.

De två som återstår - Europa leder en och det är helt lika i den andra - spelas klart på lördagsmorgonen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".