Foto: Pontus Lundahl / TT
Sveriges Erik Skoglund (höger) väger in inför titelmatchen. Foto: Pontus Lundahl/TT.

Erik Skoglund försvarade mästarbältet

7:49 min

Det var den första boxningsmatchen över tolv ronder på svensk mark på 47 år. Den varade i alla ronder. Men Erik Skoglunds seger mot ukrainaren Oleksandr Tjerviak var odiskutabel då han försvarade sin interkontinentala IBF-titel i lätt tungvikt.

Inte sedan 1968, då Floyd Patterson mötte Jimmy Ellis på Råsunda, hade en proffsmatch över tolv ronder avgjorts i Sverige. Erik Skoglund har varit mycket delaktig själv för att få till en fullrondersmatch - och det till på köpet hemma i Nyköping. Över 5 000 kom till Rosvallahallen för att se honom.

– Det här är ju helt fantastisk. Helt obeskrivligt. En historisk händelse och att få vara med om att hämta hit det här till min hemstad Nyköping känns fantastiskt, säger Skoglund efter sin seger.

Segern på lördagen ger Skoglund ett facit på 23 vinster och inte en enda förlust. Men en diskbråcksoperation i februari har hindrat från matcher, den senaste var i slutet av förra året.

Under den tiden har han flyttat från Team Sauerlands läger i Berlin hem till familjen i Nyköping.

Och samlat ett helt nytt, svenskt team runt sig, med tränaren Tommy Antman i spetsen.

– Jag släppte in honom mer mot slutet. Jag var osäker om han hade mer att ge och ville inte ta ut mig i onödan. Konditionen har funkat bra under sparrning, men efter nio månader utan match och diskbråckoperation vågade jag ändå inte blåsa på.

Skoglund tog kommandot direkt mot den kompakte, rutinerade och betydligt kortare ukrainaren.

Skoglund trodde inför matchen att den skulle gå alla tolv ronderna och han kallade 34-årige Tjerviak för boxningsdödare med sin tillknäppta stil.

– Jag fick honom lite tafatt i början, säger Skoglund.

Med kontrollerad och varierad boxning fick han hål på Tjerviaks gard. Det var framför allt med sin långa vänsterjabb han hittade rätt. Han lyckades aldrig riktigt skaka sin motståndare. Poängsegern var dock odiskutabel, alla domarna hade Skoglund som segrare.

Skoglunds jakt på en VM-titelmatch fortsätter. 24-åringen behöver åtminstone två, tre segrar till för att nå dit.

– Jag känner mig redo att gå en match till år. Jag är sugen på att starta ett nytt träningsläger i princip på en gång, säger Skoglund.

Lyssna på Radiosportens reporter Annika Nilssons reportage med Erik Skoglund i ljudklippet ovanför.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista