Radiosportens formel 1-expert Fredrik af Petersens. Foto: Crispin J. Thruston/Sporting Pictures

Af Petersens: Mannen på banan riskerar fängelse

Tyvärr blev det inga nya poäng för Marcus Ericsson i Singapore. Efter loppet var han ganska sur på sig själv.

När föraren kommer in i depån ändrar man bromsbalansen. När man kör ut ställer man tillbaka den. Teamet påminde inte honom och Marcus själv var alldeles för upptagen för att tänka på det. Han glömde helt enkelt bort det. Så i en kurva gick det rejält brett och han tappade mycket.

Kan man säga att det finns tur eller otur i sport? Ingen aning. Kanske. För när Marcus var på väg in i depån kom säkerhetsbilen ut och det gjorde att han tappade ytterligare. När sedan bakdäcken tog slut hade han inte en chans att få poäng.

Det nya paketet fungerade inte lika bra som man hade hoppats. Nästan allt var nytt och då är det inte så lätt att hitta den perfekta inställningen och det misslyckades man med till kvalet.

Sebastian Vettel och Ferrari börjar bli ett dreamteam. Inte många som trodde på några segrar. Optimisterna trodde på en seger. Nu har det blivit tre.

Alla Ferrari chefen Maurizio Arrivabenes kvinnliga beundrares dröm (?) går kanske i uppfyllelse. Italienaren har nämligen sagt att om Scuderia vinner fyra lopp i år kommer han att springa naken uppför en kulle i Maranello.

Och Renaults motorer körde äntligen in många poäng.

För Mercedes blev det ett ett nytt litet nederlag. Totalt misslyckat kval. I loppet blev Nico Rosberg bara fyra och Lewis Hamilton fick bryta. Gasen hade hakat upp sig och han blev omkörd på löpande band. Han tyckte väl det var pinsamt och ville bryta men fick tillsägelse att stanna kvar ute. Tills cheferna också inåg att det var ingen idé att fortsätta.

Men teamchefen Toto Wolff sa att en tanke hade korsat hans hjärna men han vill inte kalla det för en konspiration. Följade har nämligen skett.

I DTM fick bara Audi reda på att däcksleverantören tagit fram ett nytt däck. De främre var 0,8 kg tyngre på styck och det tog två lopp innan Mercedes och BMW upptäckte det. Efter loppet sa österrikaren att en tanke slagit honom. I Monza hade ju Lewis Hamilton kört med ett bakdäck med för lite tryck. Kunde det verkligen vara så att som ”hämnd” fick man här däck som skiljde sig totalt från de som man är van vid. Får man nya däck innebär det nämligen att man måste ha helt nya inställningar.

När säsongen ansåg många att Max Verstappen var alldeles för ung för att köra formel 1. Med 17 sa man att han var ju inte ens torr bakom öronen. Holländaren har bevisat motsatsen. Tuffa men snygga omkörningar och Singapore var inget undantag.

Dessutom är han sig egen man. På kommandobryggan tittade man på data och ansåg att Carlos Sainz skulle vara snabbare med nya däck så man sa till Max att han skulle flytta på sig. Vad blev svaret? Ett rungande nej. Och han hade rätt. De som trodde sig veta hade helt fel.

Max`s bästa rådgivare är utan tveka hans pappa Jos. Men också hans kritiker. Även om sonen vann gocart lopp hade senior alltid något att klaga på. När junior kom till f1 fick han ett råd av pappa. Aldrig lyda en teamorder.

– Gör du en gång så tappar alla respekten för dig.

Men om 10 dagar kan han ställas inför ett mycket tuffare prov. Max skall nämligen köra upp för sitt körkort och Jos är faktiskt nervös.

Mitt under loppet hörde man Vettel skrik att det gick en man på banan. Han såg ut att inte ha det minsta problem eller kanske inte ens visste var han befann sig. Eller så hade han hittat en genväg till närmaste pub. Han såg ett hål i staketet och hoppade ut och där tog det slut. Han blev arresterad av polisen och det första man märkte att han hade druckit lite för mycket av en stark dryck. Enligt lagen i Singapore är risken stor att han döms till att sitta i fängelse några veckor.

Arrangörerna kommer nog också att få ett saftigt straff av Fia för att man brustit i säkerheten.

Det är inte första gången det händer.

2000 stod en s.k. präst på banan i Silverstone och uppmanade alla att läsa bibeln. Samma man som under OS i Aten sprang ut och knuffade undan den som ledde maratonloppet. Tre år senare var det en fransman som var helsur på Mercedes för att han fått sparken och han visade sin ilska på Hockenheim. Och det är inte första gången iår.

I Kina sprang en idiot tvärs över banan under den andra fria träningen och hoppade över depåmuren. Till polisen sa han att han hade köpt en biljett och ville provköra en Ferrari f1 bil.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista