Till vänster, flyktingbarn tillsammans med Bayern München-spelarna, till höger Lech Poznan spelar inför liten publik. Foto: TT
Till vänster, flyktingbarn tillsammans med Bayern München-spelarna, till höger Lech Poznan spelar inför liten publik. Foto: TT

Flyktingkrisen delar fotbollen i öst och väst

2:51 min

Flyktingkrisen - den svåraste krisen som EU hittills har haft att hantera - påverkar också sportens värld. Fotbollslag runt om i Europa har de gångna veckorna uttryckt sitt stöd och tagit initiativ till olika hjälpinsatser för flyktingar. Men det är inte alla som delar den inställningen.

I veckans avsnitt av FotbollsArena Radiosporten berättade vår Sveriges Radios Tysklands-korrespondent Daniela Marquardt om att polska fans bojkottade matcherna i Europa League förra veckan. Anledningen var att en euro per biljett gick till att hjälpa människor på flykt. När Lech Poznan mötte Belenenses kom 3 000 fans till matchen i stället för vanligtvis 20 000.

Men i spanska, engelska och tyska ligorna har många lag senaste veckorna uttryckt sitt stöd till flyktingarna, med bland annat donationer och praktiska erbjudanden som gratis biljetter till flyktingar.

Ordföranden för tyska fotbollsförbundet Wolfgang Niersbach menar att den pågående flyktingkrisen är en angelägenhet för hela samhället, också sporten. Han har lyft fram migrationen som en förutsättning för tyska fotbollens framgångar. 

Hör reportaget ovan. 

Lyssna på hela FotbollsArena Radiosporten här

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista