Foto: TT
Frida Aili och Tamara Ruzoc hoppas ta revansch efter finalförlusten. Foto: TT

Finalrepris direkt när basketligan drar igång

2:32 min

Basketsäsongen inleds med en riktig stormatch i Umeå eller vad sägs om Udominate mot Luleå - repris på vårens SM-final.

Udominate vill utmana om guldet och har plockat in Tamara Ruzic som head-coach för laget. Hon kommer närmast från Visbys damlag.

Som spelare var Tamara Ruzoc synnerligen bidragande till att Solna Vikings blev svenska mästare 2006. Coach eller spelare - inte någon skillnad säger hon.

– Att tävla och jaga guld är detsamma. Jag gillar utmaningar. Ju större desto bättre blir jag, säger Tamara Ruzic.

Svensk basket bättre

Hon ser också utvecklingen i svensk basket sedan hon spelade själv för snart tio år sedan.

– De är bättre nu men de allra bästa spelar ju utomlands förstås.

Jämfört med fjolåret har man tappat fler spelare än man fått in och borta är bland andra bästa poängplockaren Pamela Blomberg och bästa returtagaren Ashleigh Brown. Men Tanya Massamba har kommit från Norrköping och blir intressant att följa.

Och så är Frida Aili kvar och hon är nöjd med den nya coachen.

– Hittills känns det jättebra. Hon är rak och tydlig med vad hon vill och det underlättar för spelarna, säger Frida Aili.

Luleå favoriter

Luleå är tippat att ta sitt tredje raka guld och coachen Jens Tillman har också fått behålla stommen från guldlaget senast. Katie Bussey och Tina Trebec är kvar och så finns det numer fyra svenska A-landslagsspelare. Danielle Hamilton Carter har gjort Anna Barthold Josefin Vesterberg och Martina Stålvant sällskap.

På papperet ser faktiskt Luleå ännu starkare ut i år och det håller också Jens Tillman med om. Men han säger också att det gäller att få det att fungera i den här gruppen också.

Trots stjärnorna ovan är det en tonåring som Tillman gärna lyfter fram - Sofia Hägg.

– Hon styr upp spelet - hon vet vad vi gör och hon får också respekt från landslagsspelarna. Hon var bra förra året men hon har växt, säger Jens Tillman.

Båda Udominate och Luleå ska också spela i Euro Cup den här hösten. Det kan du höra om i ljudfilerna nedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista