Gymnastik
Foto: TT Nyhetsbyrån

Framgångsrik gymnastiktränare polisanmäld

Åklagare har inlett en förundersökning mot en framgångsrik gymnastiktränare. Bakom polisanmälan står Svenska gymnastikförbundet.

Uppgifter från en psykoterapeut, med flera gymnaster som patienter, ligger bakom förbundets beslut att anmäla saken. Men man vill inte berätta vad anmälan gäller, bara att den innehåller "olika delar av allvarlig karaktär":

– Och när det går till en polisanmälan handlar det ju om mer än uppförande och beteende, säger Johan Fryberg, förbundets generalsekreterare, till Dagens Nyheter.

Elitgymnasternas ledare har tidigare varit i blåsväder. Gymnaster vittande 2012 om en sektliknande ledarkultur, där barn och unga utsattes för viktkontroller och bestraffningar. Förbundet slog först ifrån sig anklagelserna men erkände senare problemen.

Riksidrottsförbundet (RF) höll 2013 inne elitstödet till Svenska gymnastikförbundet sedan en utredning påvisat bristerna i landslagsgymnastikens ledarkultur. RF krävde att förbundet tog fram en åtgärdsplan.

Planen presenterades i mars samma år - och gymnastikförbundet fick tillbaka sitt stöd. Bland annat skulle ett medicinskt råd inrättas, skaderegistrering påbörjas och dialogen med ledare fördjupas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista