Lewis Hamilton häller champagne över Sebastian Vettel
Lewis Hamilton häller champagne över Sebastian Vettel. Foto: TT Nyhetsbyrån

Fredrik af Petersens: ”Tuffingen är utan tvekan Lewis Hamilton”

I många filmer säger tuffingen take no prisoner. Tuffingen på Suzuka banan var utan tvekan Lewis Hamilton.

Nico Rosberg kom dåligt iväg i starten och när Lewis Hamilton drog knallhårt iväg låg bredvid Nico på insidan i första kurvan. I den andra gick engelsmannen lite brett och mer eller mindre tvingade Nico att köra utanför banan. Han var också tvungen att släppa upp gasen.

Mercedesduon, åttonde dubbelsegern i år, fick sällskap på pallen av Sebastian Vettel.

Marcus Ericsson hade ett dåligt lopp och kan bara skylla på sig själv. Hade kunna bli poäng men körde av i samma kurva som i kvalet. I mål som 14:e. Kritiken att Lewis körde för tufft i första kurvan rinner av honom som vatten på en gås. Säger att man sysslar inte med ett vänskapligt schackspel.

Han låg på innern och försökte lämna plats för Nico men bilen understyrde. När man ligger på yttern måste man räkna med att det finns ingen plats om man inte släpper upp gasen. Så därför tycker Lewis att han hade företräde i kurvan.

Tänker man tillbaka till för ett par år sedan hade de i Bahrain en av de bästa dueller man sett på mycket länge i F1. Skillnaden är dock att de då fortfarande var vänner och pratade med varandra.

Sedan kom krocken i Belgien förra året och idag vänskapen djupfryst. Man kan säga att Lewis tryckte ut Nico lite väl hårt och det gör man inte mot en stallkamrat.

Å andra sidan, hade Lewis inte gjort det hade Nico tagit över ledningen i nästa kurva. Engelsmannen var helt enkelt tvungen att vara konsekvent och fullfölja sin attack. Hade Nico också varit det hade de två med största sannolikhet kört ihop och vinnaren hade nog hetat Sebastian Vettel.

Nicos första kommentar var att just nu går allt snett. Suzuka-banan ägs av Honda men det blev ytterligare ett pinsamt nederlag för McLaren. Och det i ett land där man absolut inte får förlora ansiktet.

Det tänkte Fernando Alonso inte på när han ett par gånger under loppet sa att han de andra körde om honom hur enkelt som helst. Som om han hade en GP2 motor. Pinsamt.

Lite kuriosa. Brasilianaren Felipe Nasr förstörde ett underligt rekord. Att alla bilar kommer i mål. Brasilianaren var den ende som bröt. Hade han kört alla 53 varven hade det bara varit femte gången i F1 historia som alla kommit i mål.

Första gången var i Zandvoort, Holland 1961, 15 bilar, sedan i skandalloppet i Indianapolis 2005. Där var det bara de sex förare som körde med Bridgestone däck som deltog. Alla andra med Michelin startade aldrig på grund av säkerhet. Nästa gång var i Monza 2005, 20 bilar. 2011 startade inte mindre än 24 bilar i Valencia och alla såg flaggan.

Trots dubbelsegern var Mercedes lite sur. Blev teamet bojkotterad med avsikt? Lewis Hamilton, som ledde hela loppet, syntes knappast i tv rutan. Men massor av tuffa fighter och omkörningar längre ner. Ett rykte i depå var att Bernie Ecclestone låg bakom det för att han är sur för att Mercedes inte vill ge Red Bull motorer för nästa säsong.

Även om mr F1 inte var i Japan kollar han allt från sitt kontor i London och kan ge order. Visserligen visade den s.k. world feed några av Nicos omkörningar men Lewis såg man bara i starten, vid ett stopp och när han kom i mål. Niki Lauda tyckte det var märkvärdigt och sa att man kanske hade bytt ut regissören mot någon som aldrig arbetat i formel 1.

Det är inte första gången det händer. 2012 såg man inte en enda gång en Force India i bild. Anledningen var att teamet ansåg sig ha blivit utsatt för en attack på väg till hotellet och för deras säkerhet bestämde man sig för att inte köra andra träningen. Och det gillade inte Ecclestone. Självklart gavs det ingen officiell order.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista