Tony Ernst, Svenska Supporteruniones ordförande. Foto: TT Nyhetsbyrån
Tony Ernst, Svenska Supporterunionens ordförande. Foto: TT Nyhetsbyrån

Supporterunionens ordförande: ”Man passerade en gräns”

4:38 min

Tony Ernst, ordförande i Svenska supporterunionen, tar också avstånd från AIK-klackens ramsor under Hammarbymatchen.

– Precis som alla andra normalt tänkande människor i det här landet, så tycker jag att man passerade en gräns. Det tror jag att i princip alla AIK:are på plats också tyckte. Och jag tycker att det var välkommet och bra med den ursäkt som AIK Fotboll gick ut med idag.

Ernst vill dock tona ner ramsorna och anser att de som ropar egentligen inte bokstavligt menar att de vill se någon dö:

– Det här är ju en ramsa som åtminstone jag har hört ända sedan 1980-talet från flera klubbar och på flera arenor. Främst inom hockeyn, tror jag, men också inom fotbollen. Och det är naturligtvis inte menat så att man ska låta en människa ligga och dö.

– Det förstår nog de allra flesta om de orkar tänka bort det här att de tyckte att det var läskigt. Och det förekommer många ramsor som går över gränsen och som är en del av en kultur, där man inte riktigt menar vad man säger. Supporterkulturen är passion, och man ska ligga på gränsen.

– Jag kommer väl att få kritik för att jag säger det här, men vi är alla del av det här. Jag har själv stått på läktaren och skrikit och sjungit saker som inte är direkt lämpliga. Men jag menar dem inte alltid bokstavligt.

Men hur ska en sjuåring som är med sina föräldrar på matchen veta att det ni ropar inte ska tas bokstavligt?

– Ja, det är klart att jag förstår barnargumentet, och det är inte så att jag försöker smita ifrån något ansvar. Jag tycker att fotbollskulturen med jämna mellanrum måste rannsaka sig själv.

– Men tar man med sina ungar på fotboll... Jag har tagit med mig mina och de är en del av kulturen. De står på ståplats i klacken, och de förstår vad det handlar om. Visst, man måste vara noggrann med barn och lära dem saker. Men så himla blåsta är inte barn heller, avslutar Tony Ernst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista