STOCKHOLM 20121104 Nya svenska landslaget i inomhusfotboll, Futsal spelar träningsmatch mot varandra i Gångsätrahallen på Lidingö, utanför Stockholm. Per Broberg, förbundskapten. Foto Christine Olsson / SCANPIX.
Arkivbild Per Broberg, futsal-samordnare på Svenska fotbollförbundet. Foto Christine Olsson / SCANPIX.

IFK Göteborg tar futsal under sina vingar

2:27 min

Svensk futsal hoppas på ett lyft när Göteborg Futsalclub blir IFK Göteborg.

Göteborg Futsalclub kommer fortsättningsvis att spela under namnet IFK Göteborg.

Klubben som har både herr- och damlag, där herrarna är regerande svenska mästare, behåller sin egen styrelse och ekonomi men inleder ett samarbete med IFK Göteborg.

– Framför allt kommer supportrarna att ha en idrott under IFK Göteborgs namn att följa under vintern, säger IFK Göteborgs klubbdirektör Martin Kurzwelly som också hoppas att fler allsvenska klubbar följer IFK Göteborgs exempel.

Per Broberg, som är futsal-samordnare på Svenska fotbollförbundet, hoppas på att IFK Göteborgs engagemang ska bli ett lyft för sporten futsal.

– Det har väldigt stor betydelse att en sådan klubb som IFK Göteborg ser nyttan av att samarbeta med en futsalförening.

Per Broberg hoppas att futsal ska utvecklas till att bli den största inomhussporten i Sverige.

– Fotboll är fotboll.

I dagens läge finns det proffsligor i futsal i framför allt Sydeuropa. Av de etablerade fotbollsklubbarna har exempelvis FC Barcelona ett lag i den spanska futsalligan.

I Sverige består herrarnas högsta serie av två grupper med åtta lag i varje, där de två bästa lagen från varje grupp går till slutspel om SM guldet. På damsidan är seriespelet regionalt följt av ett slutspel.

Futsal är inomhusfotboll med fem spelare, fyra utespelare och en målvakt. De internationella planmåtten är mellan 38-42 meter x 20-25 meter och målen är handbollsmål.

Spelet uppfanns i Uruguay på 30 talet. Brasilien är regerande världsmästare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista