Sarah Sjöström jublar efter rekordtiden. Foto: Maja Suslin/TT
Sarah Sjöström jublar efter världsrekordtiden i somras. Foto: Maja Suslin/TT

VM-drottningen Sarah Sjöström jagar sin första OS-medalj

4:30 min

Sarah Sjöström åkte nyligen hem från sim-VM i Kazan med totalt fem medaljer. Nu jagar hon sin första OS-medalj och åker till Rio nästa år som Sveriges absolut största medaljhopp.

– Det gäller ju verkligen att hålla sig frisk och fri ifrån skador hela vägen. Jag kommer försöka träna så bra som möjligt och lyssna på kroppens signaler när man behöver vila. Det har jag blivit väldigt bra på, när jag känner att jag måste vila så gör jag det, säger Sarah Sjöström

Trots sin unga ålder på 21 år har Sarah Sjöström redan deltagit på två OS. Det bästa resultatet nådde hon i London senast när hon slutade fyra på 100 meter fjärilsim. Men hon fick då uppladdningen förstörd av sjukdom.

– Jag vet ju hur svårt det är att tävla på ett OS. Och nu måste jag hålla mig frisk och fri från skador, då kommer det gå hur bra som helst tror jag.

På OS i Rio satsar Sjöström på de fyra första dagarna när 100 meter fjärilsim och 200 meter frisim ska avgöras. Sedan kommer hon även simma 50 och 100 meter frisim, plus lagkapper.

– Jag väljer att satsa på de fyra första dagarna för det är där jag tror att jag har störst chans till eventuella medaljer. Sen är det bara att ta fyra dagar i taget så blir det mycket lättare tror jag, säger Sarah Sjöström.

Petra Svensson
petra.svensson@sverigesradio.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista