Är rugby. Foto: TT
Är rugby-VM världens tredje största evenemang? Foto: TT

Ordkriget om världens tredje största mästerskap

Reportage: Världens tredje största mästerskap
9:28 min

Just nu pågår ett jättemästerskap, som vi i Sverige knappt bryr oss om överhuvudtaget. Rugby-VM  kallar sig för det tredje största i världen, efter sommar-OS och herrarnas fotbolls-VM. Men kampen om vilket mästerskap som är tredje störst är infekterad, för det är många som kallar sig det.

Trots att Rugby-VM får minimalt med mediautrymme i Sverige så är det ett av världens största idrottsevenemang. Kanske till och med topp-3.

Rugby-VM i England sägs följas av fyra miljarder tv-tittare, två miljoner har köpt biljetter till någon av de 48 matcherna. 20 nationer gör upp under sex veckors tid. Och det är kombinationen av antalet deltagande nationer, tittarsiffror och sålda biljetter som gör att rugby-VM anser sig vara sportvärldens tredje största.

Internationella rugbyförbundets vd Brett Gosper säger att världsmästerskapet är ”stort och blir större” och att bara OS och Fotbolls-VM kan slå det.

Men bara för att rugbyn kallar sitt VM för det tredje största i världen så behöver det inte vara sant. Det är fler som anser sig ha rätt till bronsmedaljen

Tidigare i år var det cricket-VM som gjorde anspråk på bronsplatsen.

Ett 44 dagar långt VM, där matchen mellan Indien och Pakistan ska ha setts av en miljard tv-tittare å där 93 000 fanns på plats för att se finalen vinnas av hemmanationen Australien.

Men samtidigt som världsmästerskapen i rugby och cricket strider om bronsmedaljen så kallas även Paralympics för världens tredje största evenemang.

Paralympics, Vinter-OS, Friidrotts-VM, Fotbolls-EM, Super Bowl och Samväldesspelen är några av kandidaterna till den sista pallplatsen.

Men vilket evenemang är egentligen trea? Och vad spelar det för roll?

Simon Shibli är professor i Sport Management på Sheffield Hallam University. Han säger att det har blivit en tävling om tredjeplatsen, eftersom alla vet att Sommar-OS och Fotbolls-VM är odiskutabelt störst.

Att utses till trea bli oerhört eftertraktat och viktigt i marknadsföringssammanhang för att locka till sig sponsorer, media och publik. Det är stor skillnad på att vara trea och att vara sjua, säger professor Simon Shibli.

Mer om kampen om tredjeplatsen hör du i reportaget.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".