Svensken Alexander "The Mauler" Gustafsson (t h) och amerikanen Daniel Cormier inför titelmatchen i lätt tungvikt i UFC. Foto: Juan DeLeon/ AP/TT.
Svensken Alexander "The Mauler" Gustafsson (t h) och amerikanen Daniel Cormier inför titelmatchen i lätt tungvikt i UFC. Foto: Juan DeLeon/ AP/TT.

Gustafsson förlorade titelmatchen

4:36 min

Alexander "The Mauler" Gustafsson förlorade matchen om UFC-världsmästartiteln i lätt tungvikt mot amerikanen Daniel Cormier i Toyota Center i Houston, Texas.

Alexander "The Mauler" Gustafsson förlorade matchen om UFC-världsmästartiteln i lätt tungvikt mot amerikanen Daniel Cormier.

– Tyvärr gick det inte hans väg i dag men han har bevisat att han är en av världens bästa fighters, säger managern Tomas Ghassemi, till TT strax efter matchen.

Både Cormier och Gustafsson höjde armarna över huvudet efter den fem ronder långa matchen inför 14 626 åskådare i Houston, Texas. Efter ett par minuters spänd väntan meddelade domarna, som inte varit eniga, att den regerande mästaren Daniel Cormier försvarat sin titel.

– Alex är en krigare, det här var en fight som kunde ha slutat hur som helst, säger Alexander Gustafssons manager Tomas Ghassemi till TT.

Tackade för stödet

Alexander Gustafsson var uppenbart besviken och blåslagen efter matchen, men precis efter att vinnaren korats prisade han sin motståndare.

– Han är en riktig mästare, sade han.

"The Mauler" tackade också för stödet från de fans som fanns på plats.

En av domarna hade Gustafsson som vinnare med poängen 48-47 medan de andra två gav Cormier segern med 48-47 respektive 49-46.

Under presskonferensen efter matchen hyllade vinnaren Daniel Cormier sin motståndare, bland annat för hans stryktålighet.

– Jag höll hans huvud och matade på med uppercuts, och väntade på att hans ben skulle vika sig. Men han bara tog det.

”En av världens bästa”

Därefter fortsatte 36-årige Cormier att prisa "The Mauler":

– Jag vet att jag har sagt att han är en fotomodell, men han är en av världens bästa fighters. Sporten behöver människor som Alexander Gustafsson. Det finns inte många killar i världen som kan säga att de slagits jämnt mot mig. Det skulle vara skamligt om Gustafsson inte blir kvar i sporten.

Cormier svarade också på frågan om vad som avgjorde matchen till hans fördel.

– Det var att jag hade press och att jag fortsatte att röra mig framåt.

”De älskar Alex” 

Gustafsson var inte med på presskonferensen. Han ska "som en säkerhetsåtgärd" ha förts till sjukhus för kontroll. Enligt Expressen kan han eventuellt ha fått en hjärnskakning.

Usama Aziz, tidigare förbundskapten för MMA-landslaget, säger att Alexander Gustafssons insats, trots förlusten, är imponerande.

– Även om Cormier vann så har alla tvivel om vilken nivå Alex ligger på suddats bort nu. Han har visat att han kan vinna ronder mot en fighter som Cormier som bara har en förlust på 17 matcher och i alla vinstmatcher har vunnit alla ronder.

Han säger till TT att Gustafsson är där och "nosar på att ta bältet" och tror att han kommer att få fler chanser.

– UFC är ju en vinstdrivande organisation och de älskar Alex, den svenska vikingen som slår hårt och har en grym stil. Levererar han på den här nivån kommer de att vilja jobba mer med honom och det kommer att trigga Alex att vilja hålla sig kvar på toppen, säger Usama Aziz.

En av domarna hade Gustafsson som vinnare med poängen 48-47 medan de andra två gav Cormier segern med 48-47 respektive 49-46.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista