2014, Johan Hemlin. Foto: TT
Johan Hemlin är sportchef för SHL. Foto: TT

Hemlin om ”Maskens” påhopp: ”Tar diskussionen i fel ände”

2:38 min

Inledningen av SHL-säsongen har handlat mycket om kameror och anmälningar i efterhand. Domarnas situationsrum har kallats för ”Big Brother”, men nu slår SHL:s sportchef Johan Hemlin ifrån sig.

– Det här är till för spelarnas säkerhet, säger han till Radiosporten.


Det var Rögles sportchef Anders ”Masken” Carlsson som i en intvervju med Aftonbladet kallade SHL för ”Big Brother” eftersom så mycket granskas.  

– SHL börjar bli lite som ”Big Brother”, det är ­kameror överallt och på tok för stort fokus på att allt ska anmälas. Låt ­domarna avgöra hockeyn, sade ”Masken”.

Men SHL:s sportchef Johan Hemlin håller inte med.

– Vi har instiftat ett situationsrum för att förutom ge domarna support vid målsituationer även vara till för spelarnas säkerhet. Och när vi använder alla de resurser vi har så ser vi att det blir fler situationer än tidigare, därav blir det fler anmälningar, förklarar Hemlin.

När situationsrummet sjösattes förra säsongen dubblerades antalet anmälningar. Man Hemlin poängterar att samtliga står bakom detta.

– Detta är något som både spelare, ledare, hockeyförbundet och SHL står bakom, vi måste ta tag i de förseelser som äventyrar spelarnas säkerhet.

Han har ändå viss förståelse för ”Maskens” kritik.

– I möjligaste mån vill vi att allt avgörs på isen. Det är olyckligt att det blir mycket fokus på det här och de tar diskussionen i fel ände. När vårt situationsrum tar över en händelse har spelaren redan gjort något på isen som kan ge en tänkbar skada. Vi måste flytta fokus till att prata om spelarnas attityder och beteende på isen, inte hur vi anmäler, säger Hemlin.

För mer kommentarer kring Maskens påhopp – hör vad Radiosportens expert Kristofer Ottosson tycker i hockeypodden Istid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista