2014 Michel Platini och Sepp Blatter. Foto: Christophe Ena/TT
Foto: Christophe Ena/TT

Uefa har krismöte – idag avgörs Platinis öde

Uefa har under dagen ett stort krismöte för att diskutera händelserna kring avstängningen av Michel Platini, det europeiska fotbollsförbundets ordförande. Bland dem på plats är Lennart Johansson.

Ett möte med de 54 medlemsnationerna var redan inplanerat i Nyon. Under dagen ska även exekutivkommittén sammanträda.

UEFA:s tidigare ordförande Lennart Johansson finns på plats för att närvara. I en intervju med nyhetsbyrån AP säger han att han inte kände till pengarna som Michel Platini ska ha fått från Fifas Sepp Blatter. Han tror att Platini får svårt att ersätta Blatter som ny Fifa-ordföranden.

– Jag tvivlar på att han kan bli ordförande. Han kan inte leda en så stor
organisation, det är omöjligt. Ser jag bakåt på vad som har hänt så
kan allt hända. Men det här har skadat Uefa, säger Johansson när han blir intervjuad på flygplatsen i Geneve.

Platini, och Fifas ordförande Sepp Blatter, stängdes förra veckan av i 90 dagar på grund av misstänkt korruption. Blatter betalade ut motsvarande 17,2 miljoner kronor till Platini under 2011. Parterna säger att det handlar om arbete som Platini gjort åt Fifa mellan 1998 och 2002. Både Blatter och Platini har överklagat avstängningarna som Fifas etiska kommitté beslutat om.

Uefa sade i förra veckan att man stod bakom Platini. Men IOK har sagt att de vill ha en extern Fifa-kandidat.

Radiosportens expert Richard Henriksson tror och tycker att Platini, som vill efterträda Blatter som Fifa-ordförande, är ”körd som ordförande”.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista