20151015 Bernie Ecclestone skakar hand med Vladimir Putin. Foto: Alexei Nikolsky, RIA-Novosti, Kremlin Pool Photo via AP
Foto: Alexei Nikolsky, RIA-Novosti, Kremlin Pool Photo via AP

F1-chefen i nytt blåsväder

Formel 1-chefen Bernie Eccletone försvarar Vladimir Putin och försvarar fotbollsmutor.

F1-chefen Bernie Eccletone har hamnat i blåsvädret igen. I en mycket kontroversiell intervju med den ryska tv stationen RT, som bl.a. publicerat helt felaktiga uppgifter om hur många tittare de har, försvarar han bland annat den ryske presidenten Vladimir Putin. Och fortsätter med att säga att mutor i fotboll är helt ok och att Fifa chefen Sepp Blatter skulle inte ha avgått. 

Intervjun gjordes av Sophie Schewardnase, vars farfar var den förre ryska utrikesminstern Eduard Schewardnase under Michail Gorbatjov. De två är mest kända för perestrojka och glasnost. Farfar kommer från Georgien. Ett litet land som Ryssland vill ”lägga beslag på” som man gjorde med Krim. Man har reda fört ett krig. Eduard Schewardnase avgick när Putin kom till makten och blev president i Georgien. Och idag arbetar barnbarnet för den man som farfar minst sagt inte gillade.

F1-chefen säger också att många i depån i Sotji tyckte att Ryssland är ett fantastiskt land och var glada över att vara där. Pratade man med dem och lovade att inte citera dem lät det dock helt annorlunda.

Ecclestone gillar heller inte Amerika och säger att landets största problem är att de tror att de är världens största supermakt, när de egentligen är stor ö som är ganska isolerad. Och att de långsamt lär sig vad andra gör i världen.

Detta är inte första gången som engelsmannen kommer med kommentarer som inte bara får hans kritiker att reagera. För ett par år sedan sa han att Adolf Hitler var inte så dålig då han ju såg till att saker och ting blev gjorda. 

Ecclestone är nog en av de få i världen som anser att Blatter är ett oskyldigt offer och säger att han skulle aldrig ha avgått. Att det är fel att man angripit hans position. Och att anklaga honom för något är helt fel eftersom det är tack vare hans arbete fotboll spelas över hela världen. 

Så vitt jag vet spelades fotboll överallt och VM långt innan schweizaren blev president eller ens föddes . VM spelades till och med i Sverige 1958 och då var Blatter en yngling på 22 år. Så att säga att han spritt sporten över världen är helt fel.

Och så drar Ecclestone till med ett uttalande som är helt åt skogen och går emot internationella lagar. Därför sitter ju många människor i fängelse. Bl.a. en tysk bankman som Ecclestone gjorde affärer med. Han tycker nämligen inte att det är något fel med mutor i fotboll enligt principen att ändamålet helgar medlen.

– Om dessa människor enligt uppgift blev mutade för att göra vissa saker möjliga i sina länder (antar att han menar VM och EM) så är det bra. Det är den skatt som fotboll måste betala, har Ecclestone sagt.

Vad Ecclestone tydligen inte tänker på är att de flesta av de stora sponsorer som finns med i formel 1 måste rätta sig efter internationella lagar som också styr börserna där deras aktier handlas. Och i de reglerna står det helt klart och tydligt att man får inte betala några mutor eller göra affärer med någon individ eller företag som varit involverat i korruption. Enligt uppgifter har de höga cheferna hos Fifa tagit emot mutor på mer än otroliga en miljard kronor och att Sydafrika köpte VM 2010. Att Ryssland och Qatar fått VM lär också några funktionärer tjänat på. Ett par av Fias sponsorer har reagerat och sagt att Blatter måste avgå omedelbart och inte vänta tills nästa kongress 2016. Vad tycker Ecclestones om deras reaktion?

Vad Ecclestone också tycks ha glömt är att flera höga funktionärer har arresterats och ett par utlämnats till USA och där finns en f.d. vice president som är ett kronvittne. Undrar också vad han säger om den senaste uppgiften i tysk media att Tyskland köpte VM 2006. Man hade en svart kassa med pengar bl.a. från Adidas tidigare chef. Det kallades för ett lån och var på den lilla nätta summan på 89 miljoner kr. Senare betalade man en del av lånet till Fifa. Tyska förbundet säger att inget som står i Der Spiegel stämmer och man överväger att stämma tidningen. Skall man följa Ecclestones tänkande så är det här absolut inte fel.

84-åringen har också sagt att han inte är en vän av demokrati och att den inte har någon plats i Formel 1. Han anser att ett av de största problemen i världen i dag är att det inte finns några riktiga ledare mer.

– De finns några som tror att de är ledare men är det inte.

Europa gillar Ecclestone tydligen inte heller.

– Europa tillhör det förgångna. Det vore bra om människor från Kina eller Ryssland kom till Europa för att se hur det ser ut när tiden står stilla. Där händer inget.

Den senaste tiden har det gått rykte att de kommersiella rättigheterna kommer att säljas och att Bernie Ecclestone lär ha säkrat sin makt. Först sa ryktet att det var en amerikansk affärsman tillsammans med ett investmentbolag från Qatar. Det senaste är att det är en grupp från Kina. Om det stämmer så passar det nog Ecclestones filosofi. Tuffa herrar som växt upp i skuggan av diktatur och fortsätter att arbeta i samma anda.

Även om det är få som vågar säga det så finns det fler och fler i depån som anser att Ecclestone måste lämna scenen. Pratar man med dem säger de dock att han gör ett fantastiskt arbete. Så stark är hans makt.

Avgå? En gång har han sagt att då måste de bära ut honom med fötterna först.

– Kanske hittar de någon som gör arbetet bättre än jag. Kanske på ett annat sätt. Kanske mer demokratiskt.

Råder inget tvivel om att Bernie Ecclestone gjort mycket för att göra formel 1 till vad sporten är idag. Och gjort många, teamchefer och förare, till mångmiljonärer. Men det kommer också en dag när det räcker och det är dags att lämna över till någon annan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".