SÖDERTÄLJE 2015-10-01 Södertäljes Toni Bizaca (9) och Uppsalas Axel Nordström och Alex Lindqvist (mitten) under torsdagens match mellan Södertälje Kings och Uppsala basket i basketligan i Täljehallen i Södertälje. Foto: Jessica Gow / TT
Foto: Jessica Gow / TT

Nya regler: Fler USA-spelare i Basketligan

2:10 min

Bara fyra importspelare men alla de kan komma från USA. Så kommer det att se ut i herrarnas basketliga nästa säsong - om klubbarna får som de vill.

Minst åtta svenskfostrade spelare och max fyra importerade - så vill intresseföreningen basketligan herr att det ska se ut när serien startar nästa höst.

– Det var fullständigt enighet på mötet så den passningen är skickad till förbundet och tävlingsutskottet säger Södertäljes sportchef Robert Andersson till Radiosporten.

När det gäller mängden importer är skillnaden inte så stor eftersom snittet legat mellan fyra och fem men Robert Andersson säger att det blir en annan marknad som öppnar sig när man inte gör en geografisk begränsning.

Spelare som hämtats från till exempel USA kan kosta mindre än spelare som kommer från Europa, säger han.

– Mängden spelare som kommer ut från collage gör att det finns en viss press i lönesystemet, säger Robert Andersson.


För närvarande är regelverket detta i svensk basket:

  • Max två utomeuropeiska importer.
  • Obegränsat antal importer från EU.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista