BOLLNÄS 2004-07-28 : Global Games i Bollnäs är ett OS för förståndshandikappade. Under den tredje dagen avgjordes finalen i kula. Polske Kryzysztof Kaczmarek kastade längst och tog guld, medan svenske Jeffrey Ige tog hem silvret. Foto: Jessica Gow/TT
Foto: Jessica Gow/TT

Jeffrey Ige hoppas på pallen i VM

Jeffery Ige om formen inför parasport-VM
4:38 min

Imorgon onsdag inleds parasport-VM i friidrott i Doha, Qatar. Ett av de svenska medaljhoppen är kulstötaren Jeffrey Ige som tog silver vid Paralympics i London 2012 och nu siktar mot medalj igen. Formen har dock svajat under säsongen hittills.

– Det har varit väldigt mycket upp och ner. Min teknik har inte varit stabil men på träningspasset häromdagen gjorde jag mina bästa resultat på hela sommaren så förhoppningsvis kan jag behålla den känslan under VM, säger Jeffrey Ige till Radiosporten inför avresan till Doha.

1300 idrottare från 90 länder gör upp om medaljerna på IPC-VM i friidrott 2015. Tävlingarna är också kval till Paralympics i Rio de Janeiro nästa år. Ett VM-guld eller VM-silver för Jeffrey Ige skulle säkra en svensk kvotplats till Rio. Men Ige, som är rankad trea i världen just nu, försöker att inte lägga för mycket fokus på det.

– Det är klart att det finns lite i bakhuvudet men jag försöker att inte tänka på det. Jag har mycket rutin nu och har blivit mycket bättre på att hantera det mentala. Det känns som en stor fördel, säger Jeffrey Ige.

– Jag tror att jag kan ta medalj!

IPC-VM i friidrott pågår 21-31 oktober. Den svenska truppen består av sammanlagt nio aktiva.

Gunilla Wallengren, Bohus IF Friidrott
Viktoria Karlsson, Söderhamns IF
Stephanie Ydström, MAI
Jeffrey Ige, Huddinge AIS
Per Jonsson, IF Änglarna
Tobias Jonsson, IF Änglarna
Mohammad Al Joubori, Eskilstuna Friidrott
Niklas Almers, IFK Växjö
Victor Svanesohn, IFK Helsingborg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".