Foto: TT Kollage: Radiosporten
Från vänster: Ingemar Stenmark, Björn Borg och Carolina Klüft. Foto: TT Kollage: Radiosporten

Svenska sportklassiker - 1000 kända och okända ögonblick

Gunnar Bolin recenserar 1000 Svenska Sportklassiker
5:14 min

Från OS i Stockholm till U21-guldet i somras, via Björn Borg, Ingemar Stenmark och Carolina Klüft. Boken "Svenska sportklassiker" innehåller 1000 kända och okända ögonblick från 1912 till idag.

I två års tid har författarna Lars Nylin och Björn Nordström grävt i arkiven för att kunna berätta historierna bakom 10000 ögonblick ur den svenska idrottshistorien.

Och de har fem favoriter var. I intervjun avslöjar de sin topp-lista.

Många av de tusen klassiska ögonblicken som finns i boken finns också i Radiosporten Dokument - reportageserien med de stora stunderna i idrottshistorien. På vår hemsida och i appen kan ni till exempel höra om Tre Kronors fiasko mot Vitryssland i Salt Lake City, om Ingemar Johanssons världsmästartitel 1959, och om Kajsa Bergqvists väg till VM-guldet i höjdhopp. Och precis som i boken finns också ett avsnitt om Mats Wilanders seger i Franska Öppna 1982. Där semifinalen är en svensk klassiker, när Mats Wilander vägrade att vinna på ett tveksamt dömt domslut.

Carolina Klüfts övertrampsdrama i Paris 2003 är en annan svensk idrottsklassiker som blivit ett av Radiosportens Dokument. Precis som när Annika Sörenstam utmanade de manliga golfstjärnorna.

Sovjetunionen hade dominerat ishockeyn i decennier, men bland idrottsklassikerna i Radiosportens dokumentsamling finns VM 1987, när Tre Kronor tillslut fick stopp på den röda maskinen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".