2015-10-24 Åkare i leran under Gotland Grand National, en av världens största endurotävlingar, på Tofta skjutfält utanför Visby på lördagen. Foto: Maja Suslin / TT
2015-10-24 Åkare i leran under Gotland Grand National, en av världens största endurotävlingar, på Tofta skjutfält utanför Visby på lördagen. Foto: Maja Suslin/TT

Australier vann i gotländsk lera

0:52 min

Josh Strang vann årets upplaga av endurotävlingen Gotland Grand National.

Gotland Grand National (GGN), världens största endurotävling som på lördagen avgjordes för 32:a gången, är något av motorcykelentusiasternas julafton.

I år blev det nytt deltagarrekord med 2 800 anmälda till tävlingen på Tofta skjutfält någon mil söder om Visby. Att Josh Strang skulle vinna var dock ingen sensation, han tillhörde förhandsfavoriterna. Strang vann bland annat de amerikanska enduromästerskapen för några år sedan. Och han var nära nog oberörd vid målgång.

– Tre timmar är inget problem för mig. Min kondition är det inget fel på, sade den glade australiensaren direkt efter målgång.

Från start till mål var tävlingen en sekundstrid mellan Strang och norrmannen Even Heiby. Övriga fältet distanserades ganska snabbt. Heiby hade ledningen med cirka 20-30 sekunder under första halvan av loppet, men Strang närmade sig alltmer och på det fjärde varvet var han ikapp och förbi.

Bäste svensk blev något överraskande Jesper Jönsson från Sösdala som knep tredjeplatsen. Fransmannen Pierre-Alexandre Renet, som vunnit GGN de senaste fyra gångerna, kom inte till start på grund av skada.

I damklassen blev det omvänt på de två första platserna jämfört med förra året. Fjolårstvåan Emmily Smalsjö från Fagersta var den enda som klarade sex varv och vann därmed före förra årets segrare Katrine Rye-Holmboe från Norge.

– Jag var snabbast idag helt enkelt. Det var så dammigt i början att jag inte visste hur jag låg till, men sen fick jag reda på att jag ledde, sa Smalsjö till Radiosporten efter segern.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista