20151023 AIK:s Per Karlsson och Nils-Eric Johansson vid fredagens pressträff inför mötet AIK - IFK Göteborg i Allsvenskans slutspurt när två omgångar återstår. Foto Claudio Bresciani/TT
AIK:s Per Karlsson och Nils-Eric Johansson. Foto Claudio Bresciani/TT

"Känner av stressen och pressen"

4:14 min

Nyckeln inför stormatchen mot IFK Göteborg blir att försöka njuta, menar AIK:s mittback Per Karlsson.

Det kommer vara storpublik på nationalarenan när AIK tar emot Göteborg. Ett klassiskt stormöte som den här gången också kan vara direkt avgörande för den allsvenska guldstriden. En sån match som spelarna drömmer om och längtar till, men också kan sätta nerverna ur spel.

– Att längta till dem är ett bra uttryck, men man vet också hur mycket det här innebär. De innebär också extra mycket anspänning och nervositet.  Man ska försöka njuta när de här matcherna väl sker, säger AIK:s mittback Per Karlsson.

Hur är det möjligt att hantera pressen? Hur lyckas ni med att ta vara på tillfället?

– För min egen del har jag svårt med det. Jag känner av pressen och stressen. Egentligen under hela säsongen, men extra mycket inför såna här matcher, säger Karlsson som framhåller att lösningen är att fokusera på sånt som man kan påverka.

En som inte kan påverka matchen på planen är avstängda Nils-Eric Johansson. AIK:s lagkapten får följa de nittio minuterna från läktaren, och han hoppas framförallt på att inte vara i vägen.

– Jag är inte helt van vid det här. Såna här matcher är roliga att spela, det är semifinalkänsla. Jag kommer vara i krokarna innan matchen, sedan kanske jag väljer att smyga undan. Jag vill inte vara i vägen, säger Johansson.

AIK:s tränare Andreas Alm är precis som Per Karlsson inne på matchen är väldigt speciell. Men han lyfter också den vardag som lett fram till dagens stormatch.

– Jag gillar matcherna på vägen som skapar de här. Det kräver mycket att vinna de matcher som inte räknas in bland de stora matcherna. Men när de väl kommer så är de här som stannar kvar i en med tiden tror jag.

Tryck på ljudlänkarna för längre intervjuer.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista