Häckens Samuel Gustafsson och Elfsborgs Marcus Rohdén. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Häckens Samuel Gustafsson och Elfsborgs Marcus Rohdén. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Häcken-Elfsborg 5-2

Hattrick av Paulinho i Häckens storseger mot Elfsborg

Häckens Samuel Gustafson: ”Vi slaktade dem i dag”
1:36 min

Flytten hem till Hisingen har varit succékantad - inte minst i målprotokollet. Paulinho blev tremålsskytt när Häcken via 5-2 mot Elfsborg avslutade säsongen med nionde raka hemmamatchen utan förlust.

Radiosportens Jonas Enarson tar ut matchens lirare i lagen.
Häcken: Paulinho
Elfsborg: Marcus Rohdén

Det är en bit kvar till de riktiga publikfesterna, även om hemmasnittet höjts från 2 800 till drygt 3 500 åskådare jämfört med förra säsongen.

Men en målfest har den nya hemmaarenan definitivt fört med sig.

Häcken gjorde bara fyra mål på de första sex hemmamatcherna, som spelades på Gamla Ullevi. Men flytten tillbaka till Hisingen och Rambergsvallens ersättare, Bravida Arena, i juli har gett ett kraftigt uppsving. Facit efter segern mot Elfsborg: sju vinster och två oavgjorda. Och totalt 26 mål.

Mot Elfsborg kom ledningsmålet redan i sjunde matchminuten, när Samuel Gustafson snurrade upp Marcus Rohdén vid straffområdesgränsen och lyfte in bollen i bortre krysset.

– Det flöt på bra, vi kommer i våg efter våg och vi löper för varann och hittar kombinationer med mycket engergi, säger Samuel Gustafson.

Elfsborg, hårt pressat av Malmö FF i kampen om fjärdeplatsen, kom tillbaka innan halvleken var slut och fick en straffspark när Paulinho gick för hårt åt Viktor Claesson i straffområdet ett par minuter före pausen. Peter Abrahamsson i Häckenmålet gick åt rätt håll, men Rohdén placerade bollen perfekt vid stolproten och kvitterade.

Paulinho revanscherade sig dock tre gånger om i den andra halvleken. Först tog han emot en vacker genomskärare från Alexander Jeremejeff och gjorde sitt nionde mål för säsongen. Ett par minuter senare kom det tionde, med ett skott som Elfsborgsmålvakten Kevin Stuhr Ellegaard fick handen på men inte lyckades hålla. Det elfte kom i slutminuterna, sedan Jeremejeff och Viktor Claesson däremellan gjort 4-1 respektive 4-2.

Den fina hemmasviten har gjort att Häcken i god tid före säsongsavslutningen lade en eventuell bottenstrid bakom sig.

Elfsborg, som haft grepp om fjärdeplatsen de senaste omgångarna halkade nu ner ett snäpp. Inför sista omgången är det i stället fördel Malmö FF i kampen om den åtråvärda fjärdeplatsen, som ger i alla fall ett litet fortsatt hopp om Europaspel nästa säsong.

– Vi gör en svag andra halvlek efter en fullt godkänd första halvlek och tillåter Häcken att spela förbi oss och spela sig in i vårt straffområde, säger Elfsborgs tränare Magnus Haglund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".