Richard Henriksson tror på AIK-jubel mot IFK Göteborg
Richard Henriksson tror på AIK-jubel mot IFK Göteborg. Foto: TT Nyhetsbyrån

Henriksson inför stormötet: ”Fördel AIK”

4:10 min

En glödhet match mellan AIK och IFK Göteborg väntar i kväll i den allsvenska guldstriden. Och expert Richard Henriksson tror på hemmalaget.

I kväll är det seger som gäller för både AIK och IFK Göteborg om man vill haka på IFK Norrköping inför den allsvenska avslutningen.

– Därigenom så kan det ju inte bli häftigare. Jag är säker på att båda lagen hade räknat med att IFK Norrköping skulle slå Halmstad och därmed har man kunnat ladda med vetskapen att det bara är seger som gäller i jakten på guld, säger Radiosportens expert Richard Henriksson.

Experten ger ett tydligt svar på vilka som han ser som favoriter i toppmötet. Han lyfter fram fem aspekter.

Fördel för AIK

– Det är fördel AIK. De spelar på hemmaplan där de är väldigt starka. IFK Göteborg har visat ganska ojämn form på sistone. Tittar man på hur lagen numera är komponerade – så tycker jag att AIK:s sammansättning passar ganska bra mot IFK Göteborg, säger Henriksson och fortsätter:

– I våras när Göteborg vann hemma med 3-0 var AIK ett helt annat lag. Framför allt hade man då inte Jos Hooiveld i mittförsvaret, en spelare som jag tror blir jätteviktig en sån här match.

Henriksson tycker heller inte att många av de som varit tongivande för IFK Göteborg under året är i tillräckligt bra form just nu.

– I IFK Göteborg har vissa nyckelspelare på sistone tappat formen, samtidigt som man inte har djupledsalternativet som Lasse Vibe gav dem innan han såldes. Mycket talar för AIK på förhand.

AIK:s fasta situationer är något som talar för hemmalaget, samtidigt som Blåvitts fartfyllda spel delvis kommit av sig på slutet.

– Jag skulle inte bli förvånad om AIK fortsätter på sin vinnande trend med fasta situationer. AIK är mycket mer försvarsstarkt nu än i våras och det finns en tro inom laget. Man har många olika sätt att avgöra på, till och med genom långa inkast.

– För IFK Göteborg är nyckeln farten i spelet. Däremot så tycker jag att det spelsättet hackat för dem, särskilt mot de bättre lagen.

Tror ändå på IFK Norrköping

Trots att det är två topplag som gör upp i Solna i kväll så tror Henriksson att guldet ändå hamnar i Norrköping.

– Jag tror att IFK Norrköping kommer att vinna det här, jag tror de slår Malmö FF. Jag tror att Malmö kommer att ha bortamatchen mot Sjachtar Donetsk i Champions League, som spelas några dagar senare, i bakhuvudet. Men det kan ju gå åt vilket håll som helst, avslutar Henriksson.


Matchen startar vid 19.00 och sänds i Sportextra i P4. Dag Malmqvist och Richard Henriksson är på plats och kommenterar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista