Foto: FABRICE COFFRINI/TT.
Foto: FABRICE COFFRINI/TT.

Platini: Jag är bäst lämpad

Den avstängda Uefa-ordföranden Michel Platini har inlett sin kamp för att bli rentvådd. I en stor exklusiv intervju med engelska The Telegraph slår han fast att han är oskyldig till anklagelserna om att ha tagit emot en stor muta från Fifas ordförande Blatter.

Han säger dessutom att han anser sig vara den bäst lämpade för att bli det internationella fotbollförbudets nästa ordförande.

Michel Platini är för närvarande avstängd från all fotbollsverksamhet av Fifas etiska kommitté. Dock är han sedan tidigare också anmäld för att kandidera till ordförandeposten i samma förbund, som ju väljer ny ledare efter Sepp Blatter i februari.

Platini är avstängd tillsammans med Blatter eftersom fransmannen misstänks för att ha tagit emot två miljoner schweiziska franc för att låta bli att ställa upp Blatter i presidentvalet 2011.

– Jag är – i all ödmjukhet – den bäst lämpade för att leda världsfotbollen, säger Platini, 60, till The Telegraph idag.

Pengarna som Platini tog emot ska ha varit betalning för ett konsultarbete som han utförde för Fifa och Blatter under fyra års tid, det är i alla fall vad Platini själv påstår. Anledningen till att misstankar uppstått är att pengarna betaldes ut nio år efter att arbetet slutförts, vilket i sin tur sammanföll med att Platini drog sig ur kampen om ordförandeposten inom Fifa inför valet samma år (2011). Var det i själva verket en muta från Blatter för Uefa-basen skulle hålla sig borta från Fifa?

Platini:

– För att vara tydlig: Utfördes ett arbete? Ja. Är ett muntligt kontrakt lagligt i Schweiz? Ja. Hade jag rätt till pengarna nio år senare? Ja. Skickade jag en faktura som Fifa krävde? Ja. Var pengarna redovisade för skatteverket? Ja.

Intervjun med Platini publicerades igår kväll bara timmar efter att det blivit känt att Sepp Blatter ställt upp på en intervju i rysk media där han är mycket kritisk till Platini. Blatter säger också i intervjun att Fifa hade bestämt på förhand att VM 2018 och 2022 skulle spelas i Ryssland respektive USA. USA byttes emellertid mot Qatar efter att ett antal ledamöter ändrat sig och röstat på gulfstaten istället, däribland Platini. Men röstningen ska alltså ha varit uppgjord.

Platini medger i intervjun att hans relation till Blatter har försämrats ordentligt. Han tycker också att Fifas etiska kommitté tagit i för hårt och att hans avstängning inte är proportionerlig mot misstanken som finns emot honom.

– Även om jag inte kan kampanja ser jag mig som en kandidat. Folk vill stoppa mig för de vet att jag har stor chans att vinna. Mitt intryck är att dom inte vill att Fifa styrs av någon från fotbollen. Men jag har en 360-graders syn på fotboll. Jag har varit spelare, tränare för franska landslaget, direktör i klubblaget Nancy och organisatör för VM (i Frankrike 1998), säger Platini.

Deadline för att anmäla sig till valet för att bli Fifas nästa president har nu passerat. Det finns sju kandidater, inklusive Michel Platini: Gianni Infantio, Sheikh Salman bin Ebrahim Al Khalifa, Jerome Champagne, Musa Bility, Prins Ali Bin Al Hussein samt Tokyo Sexwale.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista