Växjö slog Färjestad. Foto: TT
Växjö slog Färjestad. Foto: TT
Växjö-Färjestad 5-1

Mästarlaget i storform – körde över Färjestad

Cristopher Nihlstorp: ”Vi har en giftig förstalina”
2:54 min

Efter en seg säsongsinledning har regerande mästarlaget vaknat. Växjö tog sin sjunde raka seger när man körde över Färjestad.

Radiosportens Janne Rindstig tar ut matchens lirare i lagen.
Växjö: Tuomas Kiiskinen
Färjestad: Robbie Earl

Växjö klassen bättre och vann rättvist. FBK hade chansen att skapa dramatik i mittperioden men hade inte rätta styrkan i kväll, säger Janne Rindstig

– Det var högt tempo och mycket skicklighet där ute. Vi har en giftig förstalina. Vi har startat bra de senaste matcherna och vi kan bygga vidare därifrån. Det känns bra inför fortsättningen, säger Växjömålvakten Cristopher Nihlstorp till Radiosporten.

– Det kanske inte är en 5-1-match men de är så pass skickliga och effektiva i dag så varje misstag vi gör tar de vara på, säger Tommy Samuelsson, tränare i Färjestad.

Vilken är SHL:s bästa kedja? 

Växjös med Richard Gynge, Robert Rosén och Tuomas Kiiskinen är en stark kandidat.

Trion fixade under torsdagen Växjös sjunde raka seger när Färjestad besegrades med 5-1.

Färjestad åkte ner till Småland med poäng i 13 av sina 14 matcher i inledningen av SHL-säsongen. Bara Skellefteå hade vunnit mot laget under ordinarie tid. Nu kan vi lägga till Växjö till den statistiken.

SM-guldvinnaren från i våras har verkligen accelererat efter sin dåliga start och är efter 5-1 uppe på en slutspelsplats för första gången den här säsongen.

En anledning till det är förstakedjan:

Richard Gynge, 28.

Robert Rosén, 28.

Tuomas Kiiskinen, 29.

De tre spelarna finns med i toppskiktet av såväl poängligan, skytteligan som plusminusligan och hade redan innan kvarten var spelad mot Färjestad noterats för fem poäng tillsammans.

Kiiskinen rundade Färjestads målvakt Lars Haugen fram till en tidig 1-0-ledning och Rosén styrde elegant in 2-0 senare i den första perioden.

Gynge hade assist på båda målen och har därmed gjort poäng i alla matcher utom en så här långt i sin återkomst till SHL.

Fem minuter efter paus kom också Växjös tredje mål när Erik Josefsson petade in sitt första för säsongen.

Och när sedan kaptenen Liam Reddox tryckte in 4-0 bara 32 sekunder in i tredje perioden var segern definitivt säkrad. Men det var inte slut där.

Växjös förstakedja ville ha mer. Kiiskinen avslutade fram till 5-0 – så klart på passningar från Gynge och Rosén. Det innebär att trion har producerat 53 poäng ihop. Gynge är bäst på 21.

Längst bak i Växjös lag finns dessutom Cristopher Nihlstorp, som har visat hög klass i de senaste omgångarna.

Borta mot Modo i tisdags höll han nollan.

Hemma mot Färjestad var han nära att göra det, men bidrog bland annat till att Färjestad inte gjorde mål i spel fem mot tre under två minuter.


MATCHFAKTA

Växjö-Färjestad 5-1 (2-0,1-0,2-1)

Första: 1-0 (4.10) Tuomas Kiiskinen (R. Rosen/Gynge), 2-0 (12.51) Robert Rosen (C. Rosen/Gynge)

Andra: 3-0 (25.45) Erik Josefsson (A. Johansson/Rydahl)

Tredje: 4-0 (40.33) Liam Reddox (Heikkinen/Fröberg), 5-0 (49.45) Tuomas Kiiskinen (Gynge/R. Rosen), 5-1 (50.39) Linus Persson (Mi. Johansson/Jo. Olofsson)

Skott: 21-23 (6-4,7-15,8-4)

Utv, VL: 3x2 FBK: 3x2

Domare: Patrik Sjöberg,Tobias Björk

Publik: 5 121.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".