Axelskadade Jenni Asserholt hoppas på att snart vara tillbaka på isen. Foto: Paul Zyra/SR
Jenni Asserholt har bytt från Linköping till HV 71. Foto: Paul Zyra/SR

Jenni Asserholt: ”Är som att möta Kanada och USA varje dag”

8:18 min

Radiosporten har träffat landslagsstjärnan Jenni Asserholt som berättar om träningen med herrlaget och satsningen mot ett fjärde OS.

Damkronornas lagkapten Jenni Asserholt bytte svenska mästarlaget Linköping mot nykomlingen HV 71 inför årets riksseriesäsong. Bland annat för att få möjlighet att träna med ett herrlag. Parallellt med spel i HV:s damlag tränar hon även med Tranås herrar i division 1.

– Jag satsar mot ett fjärde OS och det är ju tre år kvar till nästa och det ligger ganska bra i tiden för att våga testa någonting nytt och då öppnade Tranås för en möjlighet att träna framförallt med J20-laget mestadels men jag tränar även med herrlaget ungefär en gång i veckan, säger Jenni Asserholt till Radiosporten.

Jenni Asserholt har två raka SM-guld med Linköping och ett OS-silver från 2006 på meritlistan. Och när Linköping inte nappade på förslaget att låta spelaren träna med ett herrlag hörde hon av sig till HV 71.

– Det är som att möta Kanada och USA varje dag. Jag tycker att jag har blivit väldigt välbemött av killarna, de tycker nog att det är ganska roligt att jag är med och kör. De trycker till lite ibland och jag trycker till dem så det är samma villkor hela tiden och det är så jag vill att det ska vara.

Landslagsstjärnan har tränat med killar under hela sin hockeykarriär. Hon började som 6-åring i ett killag och fortsatte fram tills hon var i 20-årsåldern. För Joakim Erdugan, som gör sin tredje säsong i Tranås, är det första gången han tränar hockey med en tjej.

– Det är kul och Jenni är duktig. Man märker inte någon större skillnad när hon spelar med oss. Hon ser ju på grejer lite annorlunda och ger tips och jag ger tips till henne. Hon är väldigt öppen och förstående och en duktig hockeyspelare, säger Joakim Erdugan.

Tycker du att fler tjejer borde träna med killar?

– Jag tycker att det är bra att kombinera spel. Med damerna så är det mycket mer taktiskt, man lär sig hitta ytor och hålla i pucken. Med killarna får man fatta lite snabbare beslut och vara mer aggressiv och intensivare i jobbet, säger Jenni Asserholt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista